Klippan

Hon för gamla hantverk vidare

Som barn ville Anna-Lisa Osberg bli stenåldersmänniska. Fascinationen för uråldriga hantverk finns kvar. Och hon delar gärna med sig.

Att sitta timme efter timme och spinna sitt eget garn och tillverka egna verktyg ligger inte direkt i linje med dagens överflöd av billiga prylar. För Anna-Lisa Osberg, 32 år från Stidsvig, är det en livsstil.
– Förr, när man tillverkade saker till sig själv, gjorde man dem jättefina och då var man rädd om dem också, säger hon.
Intresset ledde till en årslång kurs på Bäckedals folkhögskola i Härjedalen. Numera ger hon kurser i tekniker med ålderdomliga namn och har ett imponerande hantverkskunnande. Hon kan garva skinn, slöjda, växtfärga, dreja, spinna och behärskar en rad gamla textila tekniker.
– De flesta tycker faktiskt att det är häftigt men kanske lite konstigt. Har man viljan blir inte saker jobbiga, säger hon.
Lite eftergifter får man göra för tidseffektiva nutidsmänniskor. I alla fall när man har kurser.
– Tovningen tar fem timmar, sedan kan man gå hem med ett par tossor.
Mamma Inger Osberg är en lokal profil i Stidsvig efter sina många år som ordförande i den lokala hembygdsföreningen. Anna-Lisa och hennes syster har fortfarande en fot hemma hos henne genom sina djur. I hagen betar förutom en och annan häst även Anna-Lisas åtta Svärdsjöfår, av en gammal utrotningshotad lantras som hon valt för ullkvalitetens skull. Själv bor hon och sambon i en lägenhet i Östra Ljungby i väntan på drömgården.
– Lägenheten är inte stor, så när jag tar hem ullen som ska kardas blir den ett enda ullhav, säger hon.
Garnet färgar hon själv. Hon visar nålbundna mössor i kaffebrunt och lökskalsgult, tovat i gröna nyanser från björk och nässlor och stickat i mättat mörkrött av torkade löss. Maskinspunnet garn undviker hon helst.
– Det garn som jag själv kardat och spunnit blir ojämnare, men jag tycker att det är mycket snyggare och mjukare.
I sommar visar hon upp sitt hantverkskunnande på olika hantverksdagar, parallellt med arbete inom äldreomsorgen. I höst börjar en utbildning till hälsocoach. Förhoppningen är att kombinera yrke och intresse.
– Jag tycker om att sitta tillsammans och hantverka. Då går det inte att stressa.
Det som för länge sedan satte igång Anna-Lisa Osbergs intresse för hantverk var egentligen böckerna om Grottbjörnens folk.
– När jag var liten drömde jag om att kunna allt som Ayla kunde. Jag ville leva stenåldersliv, säger hon och skrattar.
Och hur har det gått med det?
– Jag skulle nog kunna klara mycket, i alla fall sommartid. Jag kan göra snaror och fånga harar, göra upp eld på olika sätt och garva skinn och sy kläder. Jag har till och med smitt min egen kniv och byggt mina egna skidor.
Fotnot: På hemsida www.fingerfardig.nu kan man läsa mer om Anna-Lisa Osberg, hennes djur och de olika hantverkstekniker hon lär ut.

Liten ordlista

Nålbindning - gammal teknik som användes innan stickning och virkning.
Tovning - när man arbetar samman ull till tyg eller färdiga produkter.
Spånad, eller spinning - framställning av tråd med hjälp av exempelvis slända.
Växtfärgning - färgning av textila material med färgämnen från naturen, som björklöv, vejde eller lökskal.
Gå till toppen