Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tar sikte i den jämlika kampen

Välkomna till den jämlika sporten. Så jämlik att männen kände sig tvingade att ändra OS-reglerna. Men i Margarethakedjan konkurrerar kvinnor och karlar på lika villkor, och fyra damer sköt sig in bland de sex bästa. Fast överst i år, som omväxling, en man.

Kinesiska Shan Zhang smulade sönder lerduva efter lerduva i skeettävlingen vid OS 1992, och satte alla män på plats. Då stiftades nya regler. Efter spelen i Barcelona fick damer inte längre tävla mot herrar utan samtliga skyttegrenar blev könsuppdelade.
Men i rikstäckande Margarethakedjan med över hundraåriga anor står och ligger kvinnor och män axel vid axel.
2011 vann Berit Olsson från Öved-Östraby. Det var förresten fjärde året i rad en kvinna sköt bäst.
– Reglerna säger att segrarens klubb ska stå för nästa års arrangemang men eftersom vi är en liten förening med små resurser och bara har fem tavlor att skjuta på hemma så frågade vi Landskrona om de ville hålla i tävlingen i år, berättade Berit Olsson efter söndagens första pass.
Landskrona Skyttegille svarade ja, och med uppbackning av traditionstyngda Helsingborg drog de runt 2012 års upplaga. Men som tävlingsledare fungerade Jan-Ola Olsson, ordförande i Öved-Östraby och gift med titelförsvararen Berit Olsson.
Vi fångade paret när deras skjutlag precis avlossat sista kulan.
– Vem som är bäst i familjen är ingen tvekan om. När det gäller stående har jag ingen chans mot Berit, erkände Jan-Ola.
– Det är en jämställd idrott där kvinnor och män möts på lika villkor och jag vill nog påstå att det är största anledningen till att vi fortfarande håller på, Berit och jag.
Olle Gabrielsson från Rommehed i Dalarna gick in i finalen med bästa resultat, och höll undan trots ett koppel av jagande tjejer. Närmast hotade Caroline Törnvall, Ultuna, totalt bara en poäng efter.
Therese Danielsson från Ununge hamnade precis utanför pallen på grund av lite nervdaller under söndagsförmiddagen.
– Det blir så ibland, och det är egentligen ganska obegripligt. Trots att jag hållit på rätt länge spökar nerverna när man minst anar det, förklarade hon efteråt.
Gå till toppen