Sport

Spanien jagar historisk trippel

Regerande världsmästare och nyss andra raka EM-titeln. Ska det toppas med ett historiskt spanskt OS-guld också? — Det är vad vi vill, säger stjärnan Juan Mata. Spanien inleder gruppspelet mot Japan på Hampden Park i Glasgow i kväll.

Bild: Jon Super SCANPIX
Mittfältaren har knappt gjort annat än sparkat boll den här sommaren. Några få veckors semester. Mer vila än så har det inte blivit.
Det tar han utan minsta gnällande.
De senaste månaderna har han samlat medaljer som få spelare ens kommer i närheten av under en karriär.
Först vann han FA-cupen med Chelsea. Sedan avslutade han klubblagssäsongen med en oförglömlig majkväll i München när Chelsea vann Champions League. En vecka senare anslöt Mata till Spaniens EM-läger. Först i början av juli var han hemma igen — som nybakad Europamästare. Mata gjorde dessutom det sista målet i 4—0-segern mot Italien i finalen i Kiev.
Och nu väntar OS — och chansen till ännu en medalj och möjligheten att bli historisk. Aldrig tidigare har en nation samtidigt varit regerande VM, EM- och OS-mästare.
Spanien pekas ut som en av de tunga favoriterna och inleder gruppspelet mot Japan på Hampden Park i Glasgow på torsdagskvällen.
— Jag har haft förmånen att få vinna både VM och EM och att vinna OS skulle göra en enastående sommar komplett, inte enbart för mig utan också för spansk fotboll. Vi är mitt uppe i en väldigt bra period just nu, säger Mata.
Well, det är ett understatement av rang. Spanien dominerar fullständigt. Mata, en av tre överåriga spelare, är en av de stora profilerna i OS-laget som vann U21-EM och lär bidra med en rad spelare till VM 2014.
— Vi har flera unga spelare på väg upp och jag hoppas att de kan prestera i OS. Vi vill spela som det spanska A-landslaget, som alla spanjorer vill spela fotboll, vårda och passa bollen. Ska vi vinna OS måste vi prestera på topp.
Samtidigt jagar Brasilien sitt första OS-guld och bygger ett lag inför hemma-VM om två år. Alexandre Pato, Neymar, Marcelo, Rafael, Hulk och Lucas är några av de redan etablerade storspelarna som skänker glans åt OS-fotbollen.
Spanske förbundskaptenen Luis Milla Aspas varnar också för Storbritannien.
— Jag gillar inte att prata om favoriter och det är inte lätt att utse någon, men Storbritannien som hemmalag och Brasilien, med de spelare man har, måste nämnas.
Gå till toppen