Åstorp

Kanonsmällar stör Kvidingebor

De senaste nätterna har sömnen störts för flera Kvidingebor som hört smällar med jämna mellanrum. Det rör sig troligtvis om en gasolkanon som ska skrämma bort skadedjur.

En gasolkanon kan användas för att skrämma bort fåglar eller vildsvin. Troligtvis är det en sådan som använts i Kvidinge de senaste dagarna. Gasolkanonen på bilden kommer dock från Västerbotten där den använts.
Flera läsare i Kvidinge har hört av sig till HD/NST och undrat vad det är som håller dem vakna under nätterna. De har hört smällar, en del beskriver det som "dunkande ljud", som kommer med några minuters mellanrum och pågår från eftermiddagen, hela natten till morgonen. Martin Svensson i Kvidinge säger att han hört dubbla smällar, sedan blir det tyst några minuter innan det hörs dubbla smällar igen.
– Det lät nästan som gevärsskott. Jag tänkte att det måste vara en dålig jägare som skjuter två skott hela tiden.
Det har pågått under minst ett par nätter och gissningarna har varit flera om vad det är som låter. Det mest troliga är dock att någon lantbrukare använt sig av en så kallad gasolkanon för att skrämma bort fåglar eller skadedjur.
– Så kan det vara. För att skrämma fåglar använder man det företrädelsevis på dagen. Det kan naturligtvis också vara problem med vildsvin eller hjort, säger länsstyrelsens expert inom området, Göran Frisk.
En gasolkanon kan placeras ute på åkrarna för att hålla fåglar borta. Den består av ett eldrör som med hjälp av gasol avger en hög smäll med jämna mellanrum. Ett tidur låter lantbrukaren själv ställa in när och hur ofta kanonen ska "skjuta". Det finns inga krav på tillstånd för att använda utrustningen men en viss försiktighet är att rekommendera.
– Man brukar säga att man ska vara 1 000 meter från bebyggt område. Det är kanske inget krav men en rekommendation. Jag tycker att man ska ha god koncensus med grannarna innan man sätter upp den, särskilt om man har den på natten, säger Göran Frisk.
Det gäller att placera kanonen på en bra plats och ställa in tiden så att störningen blir så lite som möjligt för kringboende.
– Ofta använder man den bara ett par dagar. Sedan har djuren flyttat på sig så att den inte behövs mer.
Gå till toppen