Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Jackpot och gemenskap på bilbingo

Med en stor portion tur kan man gå hem med 20 000 kronor i kontanter. Men det är ändå umgänget, gemenskapen och fikapausen som får bilbingo-entusiasterna att återkomma.

För 25 år sedan smög Sven Nilsson omkring på en parkering i Laholm. Där anordnades varje vecka en populär bilbingo och eftersom Höganäs roddförening behövde pengar startade de omgående sin egen.
– Sen dess har vi kört varje sommar, och jag har varit med alla år, säger Sven Nilsson som är lotteriföreståndare på bilbingon. Sedan de bytte bingoarena från Bäckaskogs folkpark till parkeringen utanför Gunnestorps gård är det inte som förr. Det har varit glest mellan bilarna i sommar, enligt Sven Nilsson
– Vi har gått back, och då ska man räkna in att vi som föreningen lägger ungefär 200 timmar under en säsong, säger lotteriföreståndaren.
Roddföreningen turas om med Höganäs Bordtennisklubb att anordna bingokvällarna, ungefär tio personer jobbar varje kväll. Inne i bingobåset har roddföreningens ordförande Håkan Östergren tagit plats. Med van stämma läser han upp bingonumren som slumpas fram genom en dator.
– Fyrtiotre, fyra, trea, säger Håkan Östergren i mikrofonen.
Utroparens röst dominerar i den soliga, vindstilla sommarkvällen, bingospelarna är koncentrerade och knäpptysta i sina bilar.
I ett hörn längst bak står en husbil modell större uppställd. I aktern sitter en välanvänd orange saftblandare fäst, den går på högvarv om bingoturen skulle vara framme.
– Vi har vunnit över 200 000 kronor genom åren, säger Erling Schydlowski inifrån husbilen. Men det är Louise Schydlowski som har turfingrar när det gäller att plocka vinstbrickor, hon har tagit hem två stora jackpotar på runt 20 000 kronor genom åren.
– Det är spänningen och det sociala som lockar, säger Louise Schydlowski.
Så plötsligt hörs ett tut från en av bilarna. Bingokontrollanten Dennis Gustavsson rusar dit med sin walkie-talkie i högsta hugg. Han läser upp bingobrickans kontrollnummer och får snabbt svar från bingoutropare Håkan Engström:
– Bingon var riktig, nu spelar vi full bricka.
Efter 75 minuters intensivt spel är det dags för paus. De flesta har med sig eget tilltugg som de mumsar i sig från bilarnas bakluckor. Ängelholmsparet Ingrid och Nils-Erik Malm har dukat upp fika. Ibland blir det mackor, ibland någon kaka.
– Det är samvetet som får avgöra, säger Ingrid Malm.
De har blivit goda vänner med många av de andra bingospelarna och det sociala är viktigt för dem, samtidigt är spänningen är viktig.
– Vi har vunnit fem gånger i rad nu, adrenalinet stiger, man får tuta och känner sig som barn på nytt, säger Nils-Erik Malm om tjusningen med bilbingo. Och kaffet smakar extra gott där i bilen, strax innan kaffepausen fick de tuta hem en bingo på 800 kronor.
Gå till toppen