Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäs-kidsen på frammarsch igen

En tydlig röd tråd genom hela ungdomsverksamheten ska skeppa fram utbildade spelare redo att konkurrera om en A-lagströja. I vintras hoppade Bengt Johansson på uppdraget som handlar om att få Höganäs BK:s alla ungdomslag att dra och jobba åt samma håll.

Helt utan gnissel var det inte när ungdomssektionens nya sportchef skulle presentera planerna på ett bredare samarbete i hela föreningen.
– Det var jag beredd på, säger Bengt Johansson samtidigt som han konstaterar att lagets P 97:or gör 2–0 redan efter drygt två minuter mot Burseryd i Eskilscupens gruppspel.
– Allting måste få sätta sig, men redan efter några månader kände vi att vi var på rätt väg.
För två veckor sedan gick 97:orna till semifinal i B-slutspelet i Gothia Cup med sju 98:or i truppen. P 99 tog sig till 16-delsfinal i A-slutspelet och på juniorsidan konstaterar Johansson att det äntligen händer saker efter många svaga år.
– Nu har vi ett juniorlag i seriespel igen, det är nog första gången sedan 1980-talet, funderar han.
– Det är mycket positivt som har hänt på ungdomssidan det här året. Först och främst handlade det om att hitta en bra tränarstab med ledare som jobbar för hela klubben och inte bara sitt eget lag. Där har bland annat Stefan Lindblom betytt mycket för oss.
Lindblom tränar för tillfället både lagets 97:or och 98:or bland killarna.
– Men som det ser ut nu måste vi få in fler duktiga, utbildade ledare. Där har vi ett viktigt jobb framför oss. På sikt finns det potential att klubben har ett lag i pojkallsvenskan om vi sköter det här på rätt sätt, säger Bengt Johansson som hade talangscoutsuppdrag åt HIF för så sent som för ett år sedan.
Ute på Västergårds plan 1 öser Bollklubbens P 97:or på och kör över Burseryd med 5–0. Olle Heideman gör ett mål. Ett lysande exempel på att samarbetet över laggränserna fungerar.
– Jag är född 1998 och dubblerar den här helgen och spelar med båda lagen, berättar han.
Kraven på varandra är höga bland spelare och ledare, både på träningar och matcher. Efter storsegern mot Burseryd konstaterar tränare Lindblom att det var okej, men att man borde ha skickat in ytterligare en handfull mål.
– Vi slappnade nog av och blev lite nonchalanta i avsluten eftersom det gick så lätt i början, sa Olle Heideman som är en liten, kvick spelare. Mot Bjärred (i fredags) var det jobbigt. De var stora och spelade fysiskt. Men nu tror jag det lossnar. I dag kändes det bättre.
– Vi är nöjda med upplägget på ungdomssidan, men ska det bli riktigt bra måste vi strama åt och nivåanpassa grupperna ännu mer, säger Stefan Lindblom som timmarna senare fick se 97:orna avancera till A-slutspelet i Eskilscupen efter 6–0 mot Eskilsminne 2.
Höganäs BK:s A-lag leder division 3 och är redo för ett nytt kliv uppåt i seriesystemet. Ungdomarna har börjat knacka lite försynt på dörren – om några år ska man vara redo att slå in den.
Gå till toppen