Helsingborg

Det blev cirkus i centrum

Jonglerande, lindans och enhjulingar fyller Drottninghögs centrum under denna vecka. Ett 70-tal barn går på cirkusskola i ett försök att binda ihop stadsdelarna.

Det är Cirkus Panik som för tredje året arrangerar cirkusskolan på Drottninghög på uppdrag av Helsingborgs stads kulturförvaltning. Under denna vecka så kommer ett 70-tal barn i åldrarna 8 till 12 år bli duktiga på bland annat lindans, tallriksjonglering och cykla på en enhjuling. Ett familjeföretag på fem personer driver cirkusen och kommer från Köpenhamn.
– Vi åker runt i Danmark på somrarna och vi är då och då i Skåne också. På vinterhalvåret blir det också kurser i olika skolor. Svenska barn är lite mer väluppfostrade och koncentrerade än de danska tycker jag, säger Emil som är en av sönerna i cirkusfamiljen Steen.
Runt omkring det nedre torget på Drottninghögs centrum har det upprättats olika stationer där barnen bland annat får lära sig olika moment som ingår i en traditionell cirkus. I ett hörn av torget står Tilly Salmson som snurrade en plasttallrik på en stav.
– Jag har ju bara hållit på i två dagar. Men cirkusskolan är jättekul och man får lära sig många saker. Det är klart att det blir lite nervöst på söndag då vi ska uppträda inför publik, säger Tilly Salmson.
Alva Lundberg har fullt sjå att hålla sig på sin enhjuling.
– Det är inte så lätt faktiskt, säger hon men instruktören Mads Steen hjälper och stöttar.
Men cirkusskolan har en djupare tanke bakom än bara cirkuskonster. Det är ingen slump att den avgiftsfria skolan håller till i Drottninghög.
– Tyvärr beskrivs ju Drottninghög då och då som ett problemområde. Tanken är att knyta ihop stadsdelarna i staden och få hit ungdomar som kanske aldrig varit här förut, säger projektledaren Cecilia Westander på kommunens Kultur i Stadsdelar.
Hälften av de unga är från Drottninghög och resten från andra delar av staden. Dessutom är skolan ett samverkansprojekt med Helsingör för att främja kontakten över sundet där de danska eleverna gick samma utbildning förra veckan.
– De var här på onsdagen för att visa sin föreställning för oss. Vartannat år åker vi över och vartannat år danskarna kommer danskarna hit, berättar Cecilia Westander.
På söndag 12 augusti klockan 13 är alla som vill välkomna att se cirkusföreställningen på nedre torget i Drottninghögs centrum.
Gå till toppen