Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Rasrisk avgjorde Rönnebadets slut

Säkerheten först. Sedan politiker, experter och chefer inspekterat det skadade Rönnebadet kom beslutet snabbt. Badet öppnas aldrig mer.

Skadorna var för stora och förfallet har gått för långt. På torsdagen beslöt några av kommunens högsta politiker att stänga Rönnebadet för gott. Det blir ingen öppning efter sommarstängningen.
– Formellt är det mitt beslut eftersom jag är högst arbetsmiljöansvarig, men vi som varit där är helt överens, säger kommundirektör Jan-Inge Hansson.
Beskedet att det gamla Rönnebadet har spelat ut sin roll som ängelholmarnas badhus gick också snabbt ut till kommunanställda och klubbar.
– Beskedet togs emot med fattning, säger kommundirektören.
Meningen var att badhuset skulle öppnas nu på tisdag. Förra veckoslutet skedde ett haveri när bassängen höll på att fyllas med vatten. Stora sjok av bottenplattorna släppte och trasades sönder.
Kontroller visade att det var mycket värre än trasiga plattor.
– Vi hade sprickor i betongen under som var åtminstone fem centimeter djupa, och när man tittar i källaren på armering, pumpar och annat blir man rädd. Det ska inte vara folk mer i det badhuset, säger tekniske nämndens ordförande Christer Örning (M).
Det beskedet innebär att även den lilla bassängen lär förbli stängd. Även om det rent tekniskt skulle gå att koppla isär de båda bassängerna är det inget alternativ för kommunledningen. Det är slutbadat.
– Ja, det är vad vi kommit fram till även om det innebär en massa problem för klubbar och skolsimning, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Herbst (M).
Kommunen har sedan länge bestämt sig för att satsa på nytt badhus. Om det har det varit politisk enighet. Däremot har processen dragit ut på tiden och det första beslutet om att själv bygga på Sockerbruksområdet upphävdes när det nästan var klart för byggstart.
Istället nappade den borgerliga majoriteten på ett erbjudande från nybildade fastighetsbolaget Hälsostaden med Peab som delägare.
Genom att bygga på sjukhusområdet skulle ängelholmarna få mer badhus till lägre kostnad. En ny badhustomt skapades och Ängelholms kommun gjorde en ny upphandling som handlar om att någon annan både ska äga och driva badet.
Kontraktet vanns av fastighetsbolaget Kunskapsporten som får en årshyra på 18,9 miljoner av kommunen.
Även det bygget har försenats minst ett år sedan grannar överklagat och den första detaljplanen underkänts. En andra version klarade prövningen i länsstyrelsen.
– Femte september är en ödesdag. Då vet vi om någon överklagat även det beslutet. Det enda vi kan göra då är att försöka skynda på hanteringen, säger Åsa Herbst.
Från Kunskapsporten, byggentreprenören Peab och fastighetsbolaget Peab är beskeden att rivningarna och byggena kan börja så fort alla myndighetstillstånd är framme. Det finns tillräckligt med ritningar och planer för omflyttningar inom sjukhuset.
– Politikerna i Ängelholm har varit tydliga med att de vill att vi ska igång, inte minst genom det senaste beslutet om en garanti för projekteringskostnader på 15 miljoner. Även framåt har kommunen en väldigt viktig roll för skynda på allt, säger Joakim Ollén, vd på Kunskapsporten.
Som tidigast kan det nya badhuset stå klart hösten 2014.
Gå till toppen