Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Utvecklade Rosendals gods till modernt lantbruk

Friherre Gerard Bennet, Rosendals gods, Mörarp, har avlidit i en ålder av 93 år.
Hans närmaste är barnen Margaretha, Tomas, Rutger och Johan med familjer.
Han var född i Malmö, avlade studentexamen i Malmö 1937, blev reservofficer vid Skånska kavalleriregementet 1940 och avlade jur kand och pol kand.-examina 1941. Har var attaché i UD från 1941 och tog avsked därifrån 1947 för att överta familjegodset Rosendal vid Mörarp. Själva huvudbyggnaden på godset är från 1615 och egendomen har varit i släkten Bennets ägo sedan 1700-talet.
Rosendals slott byggdes alltså 1615 av riksrådet Anders Bille på Råbelöv. Det ärvdes av hans bror Claus Bille på Vanås och kom sedan genom arv och gifte till Kjell Barnekow. Hans änka Margareta von Ascheberg, lämnade Rosendal och Ellinge i arv till sin dotter och måg friherre Vilhelm Bennet. I en sammanställning om Rosendals gods, berättar Sylve Åkesson att släkten Bennet var ursprungligen en skotsk släkt men naturaliserad 1675 och introducerad som friherrelig på det svenska riddarhuset 1719.
Godset har under Gerard Bennets ledning utvecklats där man främst satsat på mjölkproduktion. När Gerard Bennet övertog godset fanns det 65 mjölkkor. Detta berättar han om i det nyutkomna band 17 av Helsingborgs stads historia, där det understryks att det för några år sedan fanns totalt 450 djur varav 230 mjölkkor. Driften har också under åren blivit mycket modernare. Tidigare behövdes till exempel fem mjölkerskor och en man som körde mjölkvagnen samt en ladugårdsförman för bara de 65 korna, medan hela driften av godset på senare år sköttes av sex anställda.
Under många år var han också pådrivande för att göra Rosendals slott till byggnadsminne, vilket det också blev 2005.
Gerard Bennett var åttonde generationen av den friherrliga ätten Bennet på Rosendal. 2006 överlät han godset till sina barn Margaretha Lilliehöök, Tomas Bennet, Rutger Bennet och Johan Bennet, som är sysslingar till industrimannen och miljardären Carl Bennet. Godset drivs genom Bucolica AB och omfattar ca 820 hektar. Bucolica AB har senare fusionerats med Benn 1 AB.
Gå till toppen