Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Drömmen är en plantskola"

Fler än 80 olika sorters agaveplantor – det har Anna Gille och Rickard Carlsson i växthuset. Färger, former och funkior är grunden i deras trädgård.

De växte ur sin trädgård i Hjärnarp. För ett år sedan flyttade Anna Gille och Rickard Carlsson tillsammans med två av sina hemmaboende barn in på gården i Ängeltofta. Nu har de betydligt större ytor att jobba med - vilket de också gör på merparten av sin lediga tid.
– Vi flyttade enbart för att få en större trädgård, säger Rickard Carlsson.
I ett av växthusen som placerats på gaveln av en lada sitter en skylt på väggen.
"Gardening forever, housework whenever".
– Det var min syster som hittade den och hon tyckte väl att det stämde på oss, säger Anna Gille.
Från en tomt på 670 kvadratmeter har paret nu en yta på 1,8 hektar att foga över. Tomten på baksidan sträcker sig ned mot Kägleån. Här var fullt med björnlokor som de fick börja med att röja bort. På den del som är närmast vattendraget är det fortfarande många kvar, där går nu får och betar bort resten.
Ett snäpp närmare huset, i en tidigare hästhage, har de nyligen grävt en damm. Den uppgrävda jorden har sparats som kullar. I dag ser det mest ut som leriga vallar, men när de berättar om hur det ska bli är det inte svårt att föreställa sig en oas. En bro ska byggas, en sittplats på en höjd konstrueras, träd och buskar sättas för att ge vindskydd. Därefter ska hostor, som också går under namnet funkior, och rosor som trivs i lerrika jordar planteras.
– En damm ger liv i trädgården, både utseendemässigt och genom djur som dras till den, säger Anna Gille.
Men det är ett långsiktigt projekt.
– Om tio år är det nog ganska lummigt, så som vi vill ha det, säger hon.
Både hon och Rickard Carlsson jobbar heltid och har växterna som hobby. Ändå har de på knappt ett år hunnit med att anlägga stora delar av trädgården. När de flyttade in fanns inte en enda rabatt.
– Jo, här stod furor i en häck som var fem meter hög och fem bred, säger Rickard Carlsson.
Den sågades bort och fram kom en rosenbuske som har fått ingå i den nya rabatten. Nu är den omgiven av hostor och liljor.
Många perenner flyttades med från deras tidigare hem, men har kompletterats med omkring 150 nya plantor.
Färger och former är viktiga element i trädgården. Hostor har fördelen att bladen i sig är vackra. De är spräckliga och skiftar i olika nyanser av blågrön eller gult, grönt och vitt.
– Vissa kanske planerar en röd rabatt och tittar på blommornas färg. Men då är den bara röd en vecka om året. Vi gillar blad med många olika färger, säger Rickard Carlsson.
Anna Gille lägger till.
– Det kan en del tycka är rörigt, men det är vår personliga prägel.
Förutom färger, använder de sig mycket av former.
– Inga raka gångar. Det ska vara naturligt.
När Anna Gille var barn ville hon bli trädgårdsmästare. Det blev hon inte – åtminstone inte till yrket. Men trädgårdsintresset har funnits med och utvecklats sedan dess. Även Rickard Carlsson har det kvar sedan barnsben.
– Drömmen är en plantskola, men det blir väl först när vi är pensionärer, säger han.
För ett par år sedan upptäckte han agave och nu har samlingen växt till över 80 olika varianter.
– Jag köper de över internet. Plantorna kommer från USA, England och någon från Thailand. I Sverige finns inte så många olika sorter. Vi kanske har den största samlingen.

Trädgårdstips

Våga sätt spaden i jorden.
Var inte rädd för ogräs, välfyllda rabatter är mer lättskötta än gräsmatta.
Samla idéer och inspiration, men gör det som passar dig.
Hostor är en lätt nybörjarväxt. Täcker även bra i rabatter.

Agave

Växer naturligt i Mexico och södra USA, här vanligast som krukväxt. Har tjocka och taggiga blad. Gillar ljus och värme, även direkt solljus. Vattnas en gång i månaden på sommaren, endast ett par gånger under vinterhalvåret. Av saften från sorten Agave tequiliana görs spriten Tequila. Ur densamma framställs även agavesirap. Ett sötningsmedel som kan användas i stället för socker eller honung.

Gå till toppen