Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mord och hemligheter i Kvinnaböske

En skräckslagen jakt med svärd genom husets dunkla vrår. Det gav Jenny Lampa och Marcus Ovnell idén till ett psykologiskt drama. Nu spelas filmen in utanför Båstad.

Det är en ovanligt fin sommardag. Solens skarpa sken dränker den gula och röda gården i ljus. Skära rosor prunkar i en blomlåda. Det höga gräset i backen vajar lätt i vinden.
– Här är så vackert. Att något hemskt kan hända i den här romantiska miljön gör det nästan ännu mer obehagligt.
Jenny Lampa står på gårdsplanen framför sitt föräldrahem i Kvinnaböske. Det var här i huset hon och hennes man Marcus Ovnell en natt vaknade abrupt av glas som krossades.
– Hjärnspökena gick igång direkt, vi var övertygade om att någon befann sig i huset, säger Marcus Ovnell.
– Vi gick in i ett förråd där min morfars gamla saker från första världskriget förvaras. Vi ryckte åt oss två svärd och sökte igenom varenda vrå. Det måste ha sett helt knäppt ut! säger Jenny Lampa.
Boven i dramat visade sig vara en blomkruka som ramlat ner och gått i bitar. Men händelsen fick parets hjärnor att gå i spinn.
– Vi var så upprörda och fyllda av adrenalin. Tänk om det hade varit någon här och tänk om vi hade dödat den personen, säger Jenny Lampa.
Så såddes fröet till långfilmen med arbetsnamnet "Inbrottet". Marcus Ovnell regisserar och Jenny Lampa spelar en av huvudrollerna: en kvinna som tillsammans med sin man en natt dödar en person som brutit sig in i deras hus.
– Ready to shoot? Okej, kameran går! ropar Marcus Ovnell.
Köket är fullbelamrat av kameror och sladdar. Jansen Herr har kameran riktad mot fönstret. På en skärm kan vi se gårdsplanen mellan krukväxter, där en man i hantverkarkläder kommer gående mot huset. Han drar i ladudörrarnas handtag. Låst.
– Varsågod, Jenny!
Dörren knarrar högt när Jenny Lampa skyndar ut. Hon gestikulerar vilt och lyckas till slut få gästen att gå.
– I många amerikanska filmer dör folk och sen är det inte mer med det. Vi vill visa alla problem som dyker upp. Vad ska man göra med kroppen? Vad händer med personerna och deras relation?
Filmen beskrivs som en psykologisk dramathriller och är inte berättad i kronologisk ordning. Tanken är att historien undan för undan ska nystas upp. Många hemligheter kommer fram i ljuset på vägen.
– Här är polisen inte det största hotet, utan det egna samvetet. Att kunna leva med sig själv, säger Jenny Lampa.
Hon kommer från Båstad, men har på grund av skådespelarkarriären de senaste tio åren bott i Stockholm. Jenny Lampa har medverkat i både tv, film och på teater. Förra året syntes hon i "Starke man" på SVT och just nu väntar nypremiären av "Dirty dancing" på Chinateatern i Stockholm. Där spelar hon huvudpersonen Babys syster Lisa.
Med fem föreställningar i veckan fram till slutet av oktober väntar en intensiv höst. Men Jenny Lampa gillar kontrasten.
– I film har du kameran en decimeter från ditt ansikte och varenda andetag registreras. På teaterscenen måste du spela så att över tusen personer ser dig. Det är det bästa av två världar.

Hoppas på premiär om ett år

Vad: Dramathriller med arbetsnamnet "Inbrottet", i regi av Malmöbördige Marcus Ovnell.
Med: Jenny Lampa, Richard Ulfsäter och Lukas Loughran.
Premiär: Planerad till nästa sommar.
Gå till toppen