Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Domen om deponi överklagas

Tingsrättens dom om deponin på Norra Vallgatan har överklagats av fastighetsägarna OME Miljöteknik och Oles Tomfat. De vill att hovrätten tar upp ärendet och ser över kommunens advokatkostnader.

Deponin på Norra Vallgatan täcks inte av saneringsförsäkringen och enligt försäkringsbolaget är ärendet nu preskriberat. Miljökontoret tvingas därför gå vidare för att se vad det finns för andra möjligheter för att få tomten sanerad.Bild: Niklas Gustavsson HD/NST
Tingsrätten gav Åstorps kommun rätt i tvisten med OME Miljöteknik och Oles Tomfat den 2 juli i år. I domen konstaterades att kommunen inte kan hållas ansvarig för den deponi med natriumsulfat som företaget Svensk Jordförbättring placerade på fastigheten på Norra Vallgatan 2006. Dessutom ansåg tingsrätten att även om grannfastigheterna förorenats på grund av deponin så är det inte säkert att värdet på fastigheterna har minskat.
Fastighetsägarna har överklagat domen till hovrätten.
– Det stämmer. Vi har gjort en annan bedömning än tingsrätten. Vi ser ett orsakssamband mellan kommunens beslut 2005 och skadan som uppstått. Tingsrätten ansåg att det inte var adekvat bevisat, säger advokat Ilan Sadé.
Kommunen beslutade i december 2005 att Svensk Jordförbättring skulle få lov att använda fastigheten på Norra Vallgatan som en blandningsplats. Där skulle jord blandas med rötslam och natriumsulfat för att användas till bygget av bullervallar i Åstorp, Västra Broby och Hyllinge. Tingsrätten höll dock med kommunen om att Svensk Jordförbättring bara fått tillstånd att använda blandningsplatsen under tre månader och därför kan inte kommunen hållas ansvarig för att bolaget brutit mot tillståndet.
Genom tingsrättens dom ska fastighetsägarna betala en halv miljon kronor i ersättning för kommunens advokatkostnader. Även denna del vill Ilan Sadé ha prövat.
– Domstolen ska göra en bedömning om kostnaderna anses skäliga. Många gånger behövs det inte prövas om andra parten godtar dem men i det här fallet har vi begärt att det ska prövas separat.
Kommunens ombud hade yrkat på totalt 777 000 kronor i ersättning men tingsrätten sänkte det till 500 000 kronor. Även detta är överklagat till hovrätten.
– Om domslutet står fast i hovrätten så kan den frågan prövas separat, om vi får prövningstillstånd, säger Ilan Sadé.
För att hovrätten ska pröva målet på nytt görs först en bedömning. Om det finns någon tvekan om att tingsrätten dömt rätt ges prövningstillstånd.
Gå till toppen