Nöje

Olja är tjockare än blod...

...står det på affischerna runt om i stan.
Ett starkt barndomsminne. Det känns som igår. När jag var en liten flicka som såg och hörde men sällan förstod. Stunden när den oförglömliga vinjetten sprakade loss i den centrumplacerade tjockteven skulle barn och barnbarn hålla tyst i 50 minuter, om ens överhuvudtaget vistas i vardagsrummet.

Strax efteråt ringde alltid telefonen och serieintrigerna förlängdes bland fnissande väninnor.

Jag var sex år. Mormor 56 år. Världen var på väg att andas ut de sista pustarna av amerikansk såpopera och en era av väldigt mycket familjen Erwing led mot sitt slut. Dallas fyllde tonåring med allt vad det innebar. Och en av världens mest kända tv-serier skulle snart skriva tevehistoria.
I dag har det gått 21 år sedan jag satt bakom skinnsoffan och tjuvkikade på den texianska oljeindustrin i fiktiv tappning. Och när jag häromdagen uppmärksammade seriens återkomst i TV4 för mormor nickade hon med en sådan medvetenhet att hon säkerligen för länge sedan skrivit in 20 augusti 2012 klockan 21:00 i almanackan.

Det kan tyckas vara en vågad satsning att rusta upp ett så intensivt gammalt samtalsämne och dundersuccé. Och jag tror att skeptikerna knappast kan räknas på fingrarna. Dock fick seriens premiär i USA den 13 juni i år ett positivt mottagande av kritikerna (så bra att en ytterligare säsong är inplanerad). Och kanske kan man se serien reinkarneras i en tid då det är knappt med konkurrens på såpoperabordet.
Själv ser jag fram emot att återuppleva originalcastingen med den numera gråhåriga Bobby Erwing (Patrick Duffy) och JR Erwing (Larry Hagman) samt den alkoholiserade frugan Sue Ellen (Linda Gray). Trots nya unga förmågor som ska locka till sig en yngre publik är det fortfarande silkesrävarna som står för det starkaste dragplåstret. Och nu hoppas jag på en läcker och riktig långvarig remake. Om inte för min egen skull, så väldigt mycket för mormors.
Premiär på måndag 21/8 klockan 21:00 i TV4.
Jubileumsmatchen mellan Sverige och Brasilien på Råsunda gled in bra i TV-tablån efter OS-abstinensen. 0-3 resultatet markerar starkt att Sverige behöver ligga i hårdträning inför VM-kvalet. Förmodligen århundradets tråkigaste match men mäktigt att se Pelés charmiga avspark.
Dags för sommarvikarierna i morgonsoffan på TV4 att återgå till sina primära sysslor och lämna över dirigentpinnen till veteranerna. Den här sommaren har bjudit på fler skämskuddar och märkliga grodor än vanligt.
Idag lutar jag mig tillbaka i fåtöljen och lyssnar av ett alltid lika briljant podcastavsnitt av superduon Alex Schulman och Sigge Eklund. Varje onsdag levererar de en timmes samtal om veckan som gått (går att hitta på Itunes). Och kombinationen Alexs känslor och Sigges analys gör det till Sveriges bästa podcast just nu.
Gå till toppen