Helsingborg

"Ett mycket dåligt förslag"

Elinebergs områdesbibliotek hör till dem som är i farozonen när flera områdesbibliotek kan komma att läggas ner. Här köper varken personal eller kunder argumentet att det i gengäld är nära till huvudbiblioteket.

Iréne Johansson kvitterar ut ett nytt lånekort hos Magnus Barnholdt på Elinebergs områdesbibliotek. Hon uppskattar den personliga servicen och vill slippa krånglet att behöva åka till huvudbiblioteket.Bild: Tobias Andersson HD/NST
– Vi har många äldre låntagare som kan få svårt att ta sig dit, säger Magnus Barnholdt, bibliotekarie.
Moustafa Toutanji, som bor på Elineberg, besöker ofta sitt bibliotek tillsammans med dottern.
– Vi lånar tio-tolv böcker varje gång. Men det kommer att bli färre om vi måste ta oss in till stan. Det är en bra bit dit. Det här förslaget är mycket dåligt, säger han.
"Mycket krångligare", säger Iréne Johansson om att behöva ta sig till huvudbiblioteket. Och ju större bibliotek desto mindre personlig service, upplever hon.
– Här får jag alltid hjälp. Jag vill ha ett närbibliotek.
Magnus Barnholdt framhåller att det bor nästan 13 000 människor i bibliotekets upptagningsområde. Antalet besökare ligger på i snitt 300 per dag, varav hälften skolelever.
– För många yngre är det en mötesplats, de läser böcker och tar det lugnt. Och vi har teaterverksamhet för förskolorna. Biblioteket fyller en viktig funktion, det är inarbetat som en del av Elineberg.
Övertaliga bibliotekarier kan nu få börja köra bokbuss (se annan artikel). Men för Magnus Barnholdt som är anställd av skolan innebär en nedläggning ingen förändring.
– Jag fortsätter som skolbibliotekarie här.
För även om man stänger de områdesbibliotek som ligger i skolor – Elineberg, Rosengård och Påarp – ska eleverna få sina läsupplevelser även framöver.
– Det är lag på att alla skolor ska ha bibliotek, så det får vi lösa på något sätt, säger Gertrud Ek, områdeschef.
Fotnot: Räknar man in närliggande Rosengården och Påarp berörs 30 000 invånare av biblioteksnedläggningarna. Siffran för det fjärde hotade områdesbiblioteket, Laröd, är 4800.
Gå till toppen