Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Kul varje juli under 44 år

I dag börjar vi i Slottshagen där ett populärt nöjesarrangemang varje sommar lockar tiotusentals nordvästskåningar.

Kulijuli hör verkligen sommaren till i Helsingborg. Detta fick Eva Radtke att ringa till Jourhavande reporter och ställa en nog så viktig fråga:
– Hur gammalt är Kulijuli?
Vi kontaktar generalen för arrangemanget Olle Larsson:
– Kulijuli som företeelse är 44 år. Varje år sedan 1969 har helsingborgare, nordvästskåningar och turister bjudits på denna gratisunderhållning.
De första 20 åren var det Bertil och Einar Nilsson som var programmakare och värdar där Olle Larsson de tre avslutande åren i denna epok (1986–1988) var medproducent.
1989 fick revykungarna Ingvar Andersson och Hasse Jakobsson uppgiften att driva Kulijuli vidare. Året därpå klev Nöjesteatern med Anders Aldgård in på scenen innan Olle Larsson fick uppdraget 1991 efter att han tillfrågats av kulturförvaltningen, Helsingborgs Turistförening och Helsingborgs Dagblad.
Tidigare i somras undrade Lasse Andersson när den engelske sångaren Cliff Richard och hans kompgrupp The Shadows uppträdde i Helsingborg?
Nu får vi ett uttömmande svar från Henrik Jönsson som skriver så här:
"Det var lördagen den 6 juni 1964 klockan 22:00 i Siöcronaparken.
HD recenserade konserten under rubriken "5 000 tjöt och vrålade för Cliff & The Shadows".
Shadows värmde upp publiken i en halvtimme och sen kom Cliff in på scen. "Den sammetslena rösten gick inte igenom publikstojet och musikens högljudda komp", skrev signaturen GLA.
När timmen C började lida mot sitt slut vågade han sig på att framföra ett par oerhört snabba låtar i rad. Publiken tjöt av hänförelse.
Efter konserten vid midnatt skrev Cliff och bandmedlemmarna autografer utanför Grand Hotel där de bodde."
Vi tackar Henrik Jönsson för denna pophistorik.
Varifrån kommer namnet på stadsdelen Raus Plantering (numera oftast kallad Planteringen) i Helsingborg? undrar Berit Oléhn.
Svaret är att området var kronojord. Men på 1700-talet tilldelades det bönder och styckades mellan dem. För att binda flygsanden planterades barrskog nästan ända till nuvarande Gustav Adolfs torg vilket man kan läsa mera om i Helsingborgs stadslexikon.
... gatan Återvändsgränd var namn på en återvändsgränd som gick vinkelrätt in från Industrigatan norr om Wienergatan på ovan nämnda Planteringen.
Källa: Helsingborgs stadslexikon
Gå till toppen