Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Carli Tornehave firar 80 och 60

För åtta år sedan flyttade sångaren Carli Tornehave från Landskrona med sambon Marie och sonen Wilhelm. Nya adressen blev Stjärnhov i Sörmland.

– Men hela familjen saknar Skåne och vi skulle gärna flytta tillbaka om Marie bara kunde finna något jobb inom kultursfären där hon är engagerad, säger Carli Tornehave inför 80-årsdagen när tidningen når honom på telefon i Sörmland.
Men eftersom sambon Marie Jansson-Lohse jobbar som kultursekreterare i Oxelösund och bor i Stockholm och Carli inte vill bo där, har de blivit särbor. Marie har lägenhet i Stockholm och åker till Stjärnhov under helgerna.
– Jag vill inte bo i Stockholm, jag är allergisk mot Stockholm, slår Carli Tornehave fast. Där är alldeles för mycket trafik, stress och trängsel.
När han påminns om att han fyller 80 år, skrattar han lite kort och säger: – Ja, jo så är det men jag känner inte precis av den åldern. Just nu är jag i full färd med att måla om huset och flänger och far på stegar.
Carli Tornehave låter spänstig och alert på rösten.
– Tydligen är jag bortglömd för ingen enda har hört av sig inför födelsedagen förutom ni i Skåne, säger han och låter lite ledsen.
Men samtidigt berättar han med inlevelse om att han fortfarande uppträder.
– Ibland blir det med storband och ibland med en trio men för det mesta bara med en pianist och det kan vara vid de mest skiftande tillfällen.
Många har till exempel anlitat Carli Tornehave vid privata tillställningar som 60- och 70-årskalas.
– Det är faktiskt jättekul för då kommer man verkligen nära publiken.
Samtidigt som han firar sin 80-årsdag kan han också titta tillbaka på 60 år som artist.
– Nä, kan det verkligen stämma, säger han med förvåning i rösten men efter lite räknande kommer han fram till att det faktiskt kan vara så.
– Första gången jag sjöng i större sammanhang var vid ett besök på det populära stället Nalen i Stockholm. Då fick vem som helst gå upp på scenen och sjunga och mina kompisar knuffade upp mig. Publiken gillade min sång och även den legendariske Topsy Lindblom som erbjöd mig engagemang två kvällar i veckan.
– Det var 1952 men stora genombrottet kom två år senare när jag vann Nalens vokalisttävling.
Carli Tornehave föddes i Stockholm av en svensk mor och en dansk far. Han var tre år när familjen flyttade till Köpenhamn och bara elva år när modern dog. En äldre syster flyttade sedan till USA och en yngre bror började musikutbildning på Jylland. Faderns hälsa vacklade och han avled 1956. Carli Tornehave flyttade som 18-åring till morföräldrarna i Enskede.
På sitt visitkort kan han även skriva bilmekaniker som han lärde till i Danmark. När han flyttade till Sverige fick han anställning som sådan i Stockholm. I början av sin karriär spelade han i flera olika orkestrar som Totty Walléns och Charlie Normans.
– Jag spelade vibrafon och trummor och sjöng även i de olika orkestrarna, berättar Carli Tornehave.
När han som 25-åring beslöt sig för att satsa på musiken på heltid blev det turnéer i de svenska folkparkerna och även i Europa, tv-program, skivinspelningar och deltagande i sex schlagerfestivaler.
– Tre gånger har jag blivit tvåa och 1963 vann jag tillsammans med Monica Zetterlund med låten En gång i Stockholm. Men när Sverige skulle representeras i Sverige var det bara Monica som fick åka.
Men Carli Tornehave har tagit igen det han förlorade då. Karriären har flutit på under alla år och inte för inte har också kallats Sveriges Frank Sinatra då han med glädje framför hans evergreens.

Carli Tornehave

Aktuell: Fyller 80 år 26 augusti.
Gör: Sångare och artist.
Bor: Hus i Stjärnhov i Sörmland, mitt mellan Gnesta och Flen.
Familj: Särbon Marie och 12-årige sonen Wilhelm samt vuxna döttrarna Louise och Jeanette från tidigare äktenskap.
Intressen: Jakt.
Gör just nu: "Flänger på stegar och målar huset".
Gå till toppen