Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sagan om en osannolik detektivhistoria

Rodriguez är den mexikanska popsensationen som aldrig blev. Han dödförklarades i början av 70-talet och glömdes bort på alla ställen utom i Sydafrika där han betraktas som ett helgon.

Ängelholmaren Malik Bendjelloul är journalisten som tog med sig en kamera och åkte ner till Afrika för att leta upp bra historier. Han hittade Rodriguez. Maliks film ”Searching for Sugar man” är en fyra år lång resa som har Sverige-premiär i dag.
Rodriguez upptäcks av två Motown-producenter i slutet på 60-talet. De hör honom på en bar i Detroit och blir helt till sig. Alla är överens om storheten och menar att Rodriguez till och med är bättre än Bob Dylan. Verkligheten gick fullständigt åt andra hållet. Skivan ”Cold fact” blev ett totalfiasko som sålde runt tio exemplar i hela USA.
– Rodriguez andra album ”Coming from reality” blev en ännu större flopp. Han intalade sig själv att han inte hade någon talang och gav upp. Rodriguez började jobba som rivningsarbetare och levde i ett ruckel. Men på något märkligt sätt tog en av de sålda skivorna sig till Sydafrika där han blev mer berömd än Rolling Stones, säger Malik.
– Han blev på riktigt en av landets största artister genom tiderna. Om du frågar människor på gatorna i Sydafrika idag så vet fortfarande varannan människa vem han är. 
Helt utan vetskap blev Rodriguez en viktig röst för det vita apartheid-motståndet. Hans brinnande politiska texter sådde indirekt ett frö som fick betydelse för det som senare skulle hända.
Men de visste inte vem han var när det begav sig? 
– Nej, vilket var jättekonstigt. Han blev känd som en död superstjärna och det fanns olika versioner av hur han hade dött – mördad av en älskarinnas man, att han skjutit sig själv eller bränt sig till döds på scen.
Första halvan av ”Searching for Sugar Man” handlar om två sydafrikanska fans och deras jakt på sanningen om Rodriguez. Men det var en svår uppgift. På skivan stod varken Rodriguez fullständiga namn eller varifrån han kom. De hade bara informationen i låttexterna att gå efter. Till slut hittar de honom i Detroit.
– De började leta efter ledtrådar i texterna, men de var fulla av ordlekar och svåra att tolka. Ingen hade någon koll, inte ens skivbolaget visste vart de skulle skicka pengarna från skivförsäljningen. Det var därför Rodriguez aldrig fick reda på att han var berömd, säger Malik.
– Rodriguez var och är fortfarande i mina ögon en av de stora artisterna. Skivbolaget sa åt honom att han var tvungen att ta bort en dräpande textrad om påven om skivan skulle få spelas över huvud taget. Men han vägrade och höll fast vid sin konst. Den där kompromisslösheten hörs överallt i hans musik och det är just därför som folk verkligen började älska honom, säger Malik. 
”Searching for Sugar Man” är ett pusselmysterium där för mycket av storyn inte ska avslöjas. Detektivhistorien är minst sagt osannolik, nästan för bra för att vara sann. Gensvarat har varit enormt med åtskilliga priser redan. Filmen kommer fortsätta ut i världen i höst med bland annat Argentina, Tyskland och Japan som stopp.
Läs recension av ”Searching for Sugar Man” här:
Verklighet som överträffar dikten
Gå till toppen