Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stenbock pekade inte mot Danmark

Magnus Stenbock, en poppratare i radion och en efterlysning. Det är blandning på kompotten i dagens Jourhavande reporter.

I dag börjar vi på Stortorget och Magnus Stenbocksstatyn som inte alls är lika populär bland danskar som bland en del svenskar. För några år sedan vållade den danske journalisten Tom Danielsen rabalder här i Jouren.
Han ville att Magnus Stenbock skulle vältas från sin sockel vid en folklig och festlig manifestation, grannfolken emellan.
Folkstormen blev enorm.
Hur som helst, Stenbock står kvar. Men vi fick under sommaren ett brev från signaturen "Larödsbo" som undrade om Magnus Stenbock från början pekade med värjan mot grannlandet. Men att han numera tar svärdet ur sitt hölje.
Vi lyckades hitta en film på Youtube från invigningen av Stenbocksstatyn den 3 december 1901. Där pekar inte Stenbock med värjan mot Danmark. Däremot har det diskuterats om han stoppar ner svärdet i höljet, eller drar ur det.
I filmen finns även glimtar från flytten från Drottninggatan till den nuvarande platsen år 1959.
Ryttarstatyns skapare hette John Börjeson och han levde mellan 1835 och 1910.
Men, i Börjesons ursprungliga förslag hade Stenbock värjan riktad mot Danmark. Så blev det dock inte eftersom man ansåg den gesten vara en onödig provokation.
Gun-Britt Persson älskar att åka till Djurparken på Rausvägen med sina barnbarn.
– Tidigare har vi matat fåglarna med jordnötter med skal. Men jag kan inte hitta sådana nötter i någon affär längre. Kan jag få ett tips?
Finns det någon läsare som vet?
Håkan Sjöström i Kvidinge tycker om gammeldags popmusik och han har till sin stora glädje upptäckt att Rune Dervall är igång igen med en nygammal version av sitt program.
– Vinylgodis heter kanalen och sänder dygnet runt på 96,7 mhz.
Vet inte hur pass allmänt känt detta är. Men Jourhavande reporter kan ju lägga in en blänkare i tidningen.
Det gör vi gärna och vi kan också berätta att Rune Dervall är duktig gitarrist i popbandet Empty Hearts som grundades i Klippan redan 1964.
Lagom till jul kommer boken om alla HIF:s spelare mellan 1924 och 2011 och den ges ut av Idrottsmuseet.
Det finns bara en allsvensk förening som gjort något liknande tidigare och det är AIK i Solna som gav ut sin bok under 2007.
Nu är det Helsingborgs Idrottsmuseum som är utgivare av HIF-boken.
– Men allra först är vi intresserade att komma i kontakt med anhöriga till alla HIF-spelare genom åren – både nära och övriga släktingar. Dels för att vi är i behov av vissa kompletteringar i en del faktarutor och dels för att vi vill informera om boken till dem, säger Idrottsmuseets Hasse Sjöström.
Därför ber han berörda att ringa Idrottsmuseet 042-13 39 00 (mån-fre 10-15) eller eposta: helsingborg@idrottsmuseum.org
Det är 381 spelare som presenteras i en bok som omfattar cirka 400 sidor.
Gå till toppen