Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

En märklig man och hans liv

Här sitter Malte Liewen Stierngranat inne i sin gravpyramid. På golvet står den sarkofag han alltid hade med sig på sina resor runt om i världen. På väggen finns hans antavla. Han ville gärna framstå som en ättling till Gustav Vasa. Foto via Göran Engström
För många är han kanske okänd. Men han gjorde allt för att bli känd – och ihågkommen. Malte Liewen Stierngranat från Småland hade hela världen som arena. Och han visste hur han skulle använda sina förmögna kvinnors pengar. Nu är han begravd i en pyramid i skogen ett stenkast från där han föddes.
Det blev som vanligt en resa till Småland under semestern. Men den här gången hamnade vi på en plats vi tidigare aldrig varit på. Vi kom till Stjärneborg – och en gravpyramid. Och fick uppleva ett annorlunda äventyr.
Det är nämligen här Malte Liewen Stierngranat (1871–1960) ständigt gör sig påmind. Och tack vare journalisten Göran Engström (f 1946), Aneby, som forskat och skrivit en bok om denne märklige man, lever minnet kvar.
Vi fick en intressant guidad tur i Stierngranats fotspår.
Malte Liewen Stierngranats liv är som en saga, en osannolik historia. Han var en entreprenör, artist och levnadskonstnär med stark social kompetens. Och som levde på förmögna kvinnor.
– Min uppgift har varit att berätta om honom. Sedan får man som läsare dra vilka slutsatser man vill. Men han var ingen ”sol- och vårare”, då hade han inte gynnat svenska konstnärer, säger Göran Engström.
Malte Liewen Stierngranat, här med den silverkäpp han fick av USA:s president Theodore Roosevelt. Foto via Göran Engström
Men för att ta det lite från början: Malte Liewen Stierngranat föddes den 3/8 1871 på Nobynäs herrgård, Lommaryd, Aneby, Jönköpings län. Han avled den 11/4 1960. Tanken var att han, som äldste son, skulle ta över herrgården och stanna kvar i Småland.
Det blev något helt annat. Malte Liewen Stierngranat emigrerade till Amerika 1898, köpte sig en ingenjörstitel i Chicago och blev högt aktad tavelkonservator.
– Han umgicks med societeten i Washington. Ja, han blev till och med inbjuden till president Theodore Roosevelt i Vita huset. Av honom fick han en silverkäpp. Men tyvärr stals den från gravpyramiden för några år sedan, säger Göran.
Marie Dahlman (1866–1936) var gift med Malte Liewen Stierngranat. Hon var det rika fruntimmer han var ute efter… Foto via Göran Engström
När Malte Liewen Stierngranat lämnade Sverige 1898 sa han: ”Jag ska fara till Amerika och få tag i ett rikt fruntimmer, det spelar ingen roll hur hon ser ut, ja det kvittar om så näsan sitter i nacken!”.
Den förmögna kvinnan han fick tag i var Marie Dahlman, bosatt i Milwaukee, Wisconsin. De gifte sig, fick barn (Ulrika och Rutger) och flyttade till Sverige 1911. Året efter, under OS i Stockholm, var Malte Liewen Stierngranat nationsvärd för den amerikanska truppen och var den som gick först in på Stadion…
Astrid Gustafsson (1897–1979) var mor till Malte Liewen Stierngranats dotter Barbro (f 1929). Foto via Göran Engström
Men med hustrun blev det skilsmässa 1929 sedan han gjort pigan med barn. Och i boken, som kom ut för några månader sedan, avslöjar Göran Engström barnets namn:
– Hon heter Barbro Hultgren, bor i Eksjö och har både barn och barnbarn. Vi har väldigt bra kontakt med varandra, säger Göran Engström. Hon tycker det är spännande att få vet allt om sin far.
Malte Liewen Stierngranat med fager kvinna på Vita husets trappa, bilden han inte kunde kasta bort… Foto via Göran Engström
Göran Engström har fascinerats av Malte Liewen Stierngranat sedan 1955 då han var på skolresa till museet och pyramiden. Och under åren som journalist har det blev ett flertal artiklar.
– Han sa alltid att han rest till Amerika 1901. Men det var redan 1898. Han försökte sopa igen spåren efter sig eftersom han satt i fängelse i New York i fem månader för brutet äktenskapslöfte. Ett litet kvarlämnat foto avslöjade dock honom. På fotot står han på Vita husets trappa med en vacker dam. Han förmådde väl inte slänga fotot, säger Göran Engström.
Malte Liewen Stierngranat var gift och skild två gånger och hade i sin ungdom varit förlovad två gånger. Han bodde med sin andra fru Amelie Sahlberg (1883–1958) en tid Ängelholm, där han var en av initiativtagarna till hembygdsparken.
Han gynnade svensk kultur och svenska konstnärer, bland annat Carl Eldh.
Från första äktenskapet finns det ett barnbarn i livet, Elisabeth Liewen Stierngranat Cooper (f 1944).
– Hon flyttade till England 1978 och jag har god kontakt med henne, säger Göran Engström. Hon har inga barn och eftersom Maltes son Rutger var ogift och inte hade några barn är det inte fler Stierngranat på den grenen.
De personer från ätten Stierngranat som nu lever härstammar från andra grenar, bland annat från Malte Liewen Stierngranats bror Gösta Stierngranat (1874–1956).
Kammarjunkare Henrik Liewen Stierngranat (1844–1925) och Sigrid Liewen Stierngranat (1845–1918, på bilden tillsammans med Malte Liewen Stierngranats brorsdotter Gunilla). Foto via Göran Engström
Något om Stierngranats släkt: föräldrar till Malte Liewen Stierngranat var kammarjunkare Henrik Stierngranat (1844–1925) och Sigrid Lundström (1845–1918). Malte Liewen Stierngranats farmor var friherinnan Ulrika von Liewen (1825–1858) och det är därför Malte hade både Liewen och Stierngranat i sitt namn.
Här är den unika gravpyramiden. Den ligger vacker inbäddad i skogen, inte långt från Nobynäs, där Malte Liewen Stierngranat föddes.Bild: Roland Classon
HAN BYGGDE EN EGEN GRAVPYRAMID
Den har med åren blivit en stor turistattraktion – det märkliga gravmonumentet utanför Aneby i Småland.
Idén till gravpyramiden fick Malte Liewen Stierngranat under en resa i Egypten 1908. Då hade han besökt Cheopspyramiden utanför Kairo. Han bestämde sig då för att bygga en egen pyramid som sitt och familjens sista vilorum.
Efter visst motstånd från kyrkoherden i Lommaryd invigdes gravpyramiden den 26 juni 1924. Invändigt utformades den som ett gotiskt kapell och i fonden byggdes ett altare. Pyramiden är sju meter hög, byggd i betong och beklädd med koppar.
Här är Malte Liewen Stierngranat begravd, liksom första hustrun Marie (1866–1936), barnen Rutger (1911–1984) och Ulrika (1910–1977) och Ulrikas make Björn Stenhammar (1908–1970).
Sedan 2010 sker visningarna av gravbyggnaden av Föreningen Stierngranats Museer, som också är huvudman för anläggningen kring museet i Stjärneborg.
Stierngranat är en ätt från Västergötland. Den förste i ätten var kapten Olof Hjerpe Stierngranat (1661–1737), adlad 1716.
Lars-Erik Hall (en besökare) och Göran Engström (till höger, författare till boken om Malte Liewen Stierngranat) vid gravpyramiden.Bild: Roland Classon
Så här ser det ut vid museianläggningen vid Stjärneborg, inte långt från Stjärneborgs slott och pyramiden där Malte Liewen Stierngranat är begravd.Bild: Roland Classon
OS-invigningen på Stockholms stadion 1912. Här går Malte Liewen Stierngranat (som nationsvärd) i spetsen för den amerikanska truppen. Foto via Göran Engström
SLÄKT MED GUSTAV VASA
Det är många som ifrågasatt om Malte Liewen Stierngranat verkligen är släkt med Gustav Vasa. Själv påstod han det. Och hur var det med Per Brahe, som han ansåg sig vara släkt med?
Jag kontaktade släktforskarexperten Elisabeth Thorsell, Järfälla, som vänligen sände ett sammandrag av Malte Liewen Stierngranats antavla (totalt 34 A4-sidor!).
Jodå, det finns kopplingar till Gustav Vasa (1496–1560), som var kung i Sverige 1523–1560. Bland annat följande:
Vi går gå tio generationer bakåt i tiden. Här finns Ebba Brahe (1555–1634). Hennes farfar Joakim Brahe var gift med Margareta Eriksdotter (1497–1536), som var syster till Gustav Vasa.
Malte Liewen Stierngranat och Gustav Vasa har alltså samma gemensamma anor: riksrådet Erik Johansson (avrättad 1520 i Stockholms blodbad) och Cecilia Månsdotter (1470–1522).
Dessutom var Ebba Brahes far Per Brahe d. ä. gift med Beata Stenbock
(1533–1583), som var syster till drottning Katarina Stenbock (1535–1621), Gustav Vasas tredje gemål.
En moster till Katarina Stenbock var drottning Margareta Leijonhufvud
(1516–1551), Gustav Vasas andra gemål.
Läs mer:
Släktforskning Helsingborgs Dagblad
Stjärneborgs museer
Rötter
Kenny Lindquist och Lena Maria Gårdenäs vid sitt hus i Hullaryd, Småland.Bild: Roland Classon
Resan i Småland denna dag avslutades med ett besök i Hullaryd (endast några minuters bilresa från gravpyramiden) hos Lena Maria Gårdenäs och Kenny Lindquist. Även det var en givande och trevlig upplevelse.
Läs mer:
Den stora släkthemligheten
Gå till toppen