Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sluta visa personalfesten på tv!

Senast jag fick ett pris var för en handfull år sedan på folkhögskola i Stockholm. På avslutningsdagen blev jag uppkallad på scen i aulan och tilldelad den så kallade Snapphanefondens stipendium. Det var pampigt. Och hedrande, så klart. Jag hade varit en strålande elev som gjort bra ifrån mig och förtjänade uppmärksamhet.
Det var bara ett litet krux som snart skulle förta glansen några nyanser. Bland kriterierna för att bli tilldelad de där hundralapparna som priset bestod av, fanns det ett som var viktigare än något annat – att vara skåning. Jag var den enda.
Jag fick flashbacks till den där avslutningen i går kväll när Kanal 5 sände årets upplaga av den interna tv-galan "Kristallen". Jag menar, räkna bara kategorierna! Årets underhållningsprogram, årets dokusåpa, årets tv-drama, humorprogram, barn- och ungdomsprogram, livsstilsprogram, fakta- och aktualitetsprogram, granskning, dokumentärprogram och realityprogram. Hur många prisvärda tv-program har vi i Sverige!?
Lägg därtill fyra priser som delas ut av publiken och ett hederspris, så borde var och en förstå att det finns nog med kategorier för att alla ska vinna. Och ju lättare att vinna, desto mindre prestigefullt. Det vill säga, ingen bryr sig egentligen, särskilt ingen utanför tv-branschen.
Kända ansikten i långa rader, interna vitsigheter, en Guillou som vill be om ursäkt till en darrig liten hund, tacktal till kollegor, själlösa applåder - "Kristallen" är som vilken personalfest som helst på ett stort, svenskt industriföretag. Enda skillnaden är mindre alkohol, färre felhångel och mesigare säga-vad-man-tycker-om-chefen-efter-några-öl-snack i den tv-sända versionen.
Är "Kristallen" verkligen något man kan titta på? Vilken funktion fyller det? Vem bryr sig om vem som vinner? Vet du vem som vann förra året? Jag vill inte förringa vikten av att göra bra tv-program som har chans att vinna, men om vinsten är det enda som hägrar lär det inte bli några storverk uträttade i den relativt torftiga konkurrens som råder i landet.
Tack och lov hade femmans Filip och Fredrik fått i uppdrag att leda skiten.
Och som kollega Patrik Lundberg skrev i sin krönika i går, så hoppas jag att "Kristallen" spolar ner sina förlegade könskategorier i toaletten och ut i avloppssystemet till nästa år. Annars kan de lika gärna knyta tamponger där bak och försöka doppa i flaskor, som på riktiga personalfester.
"Min sanning" på SVT2 i går visade sig vara en riktig höjdare. Jan Guillou (igen) öppnade sin hårda hud och blottade sina svagheter. Fortsätter det så här kan tisdagar bli en bra tv-kväll.
Jag köpte en "Boxee Box" till min tv, en mediespelare för att kunna titta på film och playkanaler utan datorn igång. Men under "Sydnytts" sändning hinner den hänga sig fyra gånger. Ett fall för "Plus"?
Idag är det äntligen dags för ny säsong av "Pop och politik" klockan 19.30 i SVT2.
Gå till toppen