Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

London var bara början för Marcus

Marcus Svensson drömmer redan om OS i Rio. "Då ska det gå ännu bättre än i London", säger den unge lerduveskytten.

Bild: Niklas Gustavsson HD/NST
Han missade OS-finalen med minsta möjliga marginal och han slarvade bort ett givet SM-guld. Ändå kan Marcus Svensson från Vallåkra summera en helt strålande säsong och känslan av att vara så här pass nära de allra bästa i världen har gett blodad tand.
– Nästa gång ska jag vara med där framme, lovar Marcus och han försäkrar redan nu att det blir full satsning mot de olympiska spelen i Rio, om fyra år.
Marcus kom sjua i London och han var en enda duva från att få skjuta om medaljerna i det sex man stora finalfältet. Med facit i hand var det den skrala starten (med bara 22 av 25 träff i den första serien) som fördärvade chanserna, men Svensson lärde sig förstås mycket av sin olympiska debut.
– Det var väldigt nervöst i början, men efter hand kom jag mer och mer in i det och nu vet jag vad som gäller. Som lerduveskytt är jag fortfarande ung och jag känner att det ska kunna gå ännu bättre i Rio, säger 21-åringen.
Jo, rutin betyder onekligen mycket i den här sporten. Kolla bara Marcus Svenssons gamle klubbkompis Håkan Dahlby, som är 47 år och som efter ett par mindre lyckade OS-insatser äntligen fick sin fullträff i London. Håller Marcus på lika länge har han många spel framför sig...
– Tyvärr kunde vi inte följa Dahlbys tävling på plats eftersom vi reste hem precis den dagen. Men vi kollade förstås in finalen på flygplatsen och det är klart att man blir sporrad av en sådan insats.
Även om Marcus redan nu funderar en hel del på Rio återstår trots allt fyra år och nästa år väntar till exempel både VM och EM.
– Men jag tänker ändå ta det lite lugnare och även om det också blir en del världscuptävlande ska jag inte åka på allt. Kvalet till nästa OS börjar ju inte förrän 2015.
Nästa år vill han nog gärna också ta revansch för den försmädliga SM-missen i Uppsala, där Marcus upprepade sin svaga OS-inledning.
– Jag hade skjutit så enormt bra på träningarna så jag visste nästan att jag skulle vinna. Därför var jag lite för självsäker och nu blev det bara 21 träff i första, till och med sämre än i London.
Landskronaskytten lyckades dock skärpa till sig och under de fem sista serierna, inklusive en 25:a i finalen, sköt han bara två bom.
– Men det var ändå för sent, jag nådde aldrig i kapp, konstaterar Marcus, som fick nöja sig med silvret efter landslagskollegan Henrik Jansson, Torsby.
Den här säsongen är därmed avslutad – "Ja, det är lite tidigare än normalt, men nu blir det lite semester från skyttet" – och även om Marcus missade det individuella guldet fick han sätta punkt för 2012 med en SM-seger. Marcus ingick nämligen i det lag, tillsammans med Stefan Nilsson och Henrik Roslund, som säkrade Landskrona Saxtorps förstaplats.
– Efter fem raka titlar har vi bara kommit tvåa de två senaste åren. Så det här var rätt stort för oss och extra roligt var förstås att vi satte svenskt rekord för första gången, med sju duvor dessutom.
Gå till toppen