Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny gångbro leder över Rönneå

Nu behöver man inte längre vara Indiana Jones för att kunna korsa Rönneå vid Tomarps ene. I veckan byggdes en ny hängbro över vattnet.

Vandringsleden från Söderåsen genom Kvidinge till Klippan är fortfarande främst ett projekt på papperet men nu har i alla fall en del gjorts klar. Den gamla bron vid skyttebanan i Tomarps ene är nu ett minne blott. I veckan har Klippans Hisservice dragit nya vajrar över Rönneå och byggt en helt ny hängbro.
– Vi har använt de gamla fundamenten men satt nya stativ och dragit vajrar över. Den här blir betydligt stabilare än den gamla, säger Jonatan Nilsson.
Han och kollegorna har viss erfarenhet från ett tidigare brobygge men det gäller att improvisera. Först har de dragit ett rep över för att kunna dra en båt fram och tillbaka över ån. Därefter tog de bort den gamla bron och drog nya vajrar som de fäste trätrallarna direkt i. Till slut kommer bron att ha åtta vajrar som ska se till att göra övergången säker.
Det är Kvidinge Sockens Hembygdsförenings ordförande Jan Nilsson som beställt brobygget.
– Det fanns inga pengar undansatt till det hos kommunen men vi fick ett erbjudande att om jag höll i det så skulle en stiftelse betala för det. Det är Sparbanken Öresunds stiftelse.
Bron är viktig för en planerad vandringsled som i övrigt står på vänt för tillfället.
– Nummer ett är att få till ett avtal mellan kommunen och Statens Fastighetsverk så att vi får garanterad tillgång till en väg ner till Tomarps ene. Tanken är det ska öka attraktionen för Tomarp som riskerar att säljas, säger Jan Nilsson.
Gå till toppen