Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Uruppförande med precision

"Persephone" av Anna-Lena Laurin skakar om Fredrik Fischer på ett positivt vis.

Vem det än är som sätter rubrikerna för helsingborgssymfonikernas konserter bör låsa in sig i snickerboa och tälja ett gäng rejält konstfärdiga trägubbar. Vad säger det om en institutions tro på ett eget beställningsverk att man inte låter dettas titel utan den hos ett över hundra år gammalt och synnerligen välbekant verk stå som rubrik för konserten där det förstnämnda ska uruppföras? Skulle Apple (de är inte en institution, men det spelar mindre roll i det här fallet) ha presenterat iPhone 5 i onsdags under rubriken ”Alexander Graham Bells teknik”?
Omständigheten att maestro Manze, för kvällen på sitt mest bubblande humör i sitt korta anförande till publiken, betraktar symfonin som ett av de viktigaste verken för sitt eget musikaliska uppvaknande kan inte ursäkta en sådan rungande blamage.
Verket i fråga är "Persephone" av Anna-Lena Laurin. Med utgångspunkt i den antika grekiska myten om Demeter, Kore och Hades och årstidernas uppkomst reflekterar hon här synnerligen konstfullt kring förhållandet mellan värme och kyla. Inte i första hand de fysiska temperaturerna utan snarare, liksom mytens teman om orubblighet och blidkelse, de känslomässiga och mänskliga. Hon arbetar här ofta med orkestern som ett enda jättelikt instrument på en dynamiskt överväldigande nivå. Samtidigt som de kolossala klusterackorden, med botten i jazz och hos Richard Strauss, vältrar fram över åhörarna finns en minutiös precision i stämföringen såväl i högljudda som tystlåtna passager. Musikaliskt befinner man sig mellan agentfilm och progressiv rock.
Det är ett verk med oändliga höjder och djup och så till vida inte olikt Sibelius-symfonin. Om hundra år bör det ha intagit motsvarande plats – ofta hört men fortfarande med kraft nog att i rätt dirigents händer beröra och skaka om sin publik.
"Persephone" av Anna-Lena Laurin
Sibelius andra symfoni
Medverkande: Helsingborgs symfoniorkester, dir. Andrew Manze; Organic Vibes (hammondkvartett)
Helsingborgs konserthus
Söndag 16 september
Genre: Klassiskt
Gå till toppen