Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skribent som siktar högt

Första steget var en roman. Nu spelar hon in en filmtrailer. Om allt går som Amanda Romare vill blir även drömmen om en långfilm verklighet.

Uppe på taket på sjätte våningen står 23-åriga Amanda Romare och blickar ner mot den hårt trafikerade Hälsovägen. Höjdskräck finns inte på kartan. Just nu handlar det enbart om att förverkliga idéer.
För två år sedan påbörjade hon en fantasyroman om "Gabriel Klint", skyddsängeln i mänsklig skrud. I dag ligger den färdiga boken hemma och väntar på att bli publicerad.
– Det är väldigt svårt att sticka ut bland manushögarna i dag, säger hon.
Vanligtvis görs en trailer till en bok när den ges ut. Amanda Romare har en egen strategi. Hon vänder på konceptet och hoppas att filmtrailern ska leda till mer. Bakom projektet finns nämligen en önskan större än att bli utgiven. Precis som "Gabriel Klint", som räddar folk från att begå självmord, vill Amanda Romare hjälpa ungdomar som mår dåligt.
– Mitt mål är att lyfta diskussionen om självmord i Sverige. Jag vill nå ut på flera plattformar, säger Amanda Romare och hoppas att trailern även kan locka finansiärer till en framtida långfilm.
Flera kända skådespelare har slutit upp bakom hennes ambitiösa planer. Johannes Brost, Charlie Gustafsson och Alba August medverkar i den tre minuter långa filmatiseringen. Och Mads Kørsgaard kommer direkt från en annan inspelning i Köpenhamn.
– Jag fastnade direkt för berättelsen. Den känns lite som "Twilight" fast på svenska. Magisk realism, säger han.
– Kanske finns det vissa likheter, men jag vill åt mer eftertänksamhet och andlighet, fyller Amanda Romare i.
Filmteamet består till största delen av vänner och familj. Budgeten ligger på 20 000 kronor och är ett bidrag från "EU på landet", ett leaderprojekt som stöttar projekt gjorda av och för ungdomar mellan 14–25 år från landsbygden.
Anledningen till att Amanda Romare och hennes team valde att filma vissa scener i Helsingborg är enkel.
– Det finns knappt några höghus på Bjärehalvön, säger hon och flinar.
När mörkret faller ska de upp i Kärnan för att filma kvällsscener. Sedan väntar ett fullspäckat schema i Båstad och Halmstad.
– Det är så jag jobbar. Det ska helst hända saker hela tiden, säger Amanda Romare och stegar fram till Alba August för att kontrollera att skyddslinorna sitter där de ska.
Gå till toppen