Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flimrande buskis

Johan Malmberg ser Eklunds långfilmsdebut sakta flimra förbi.

Lägg det roy anderssonska färgfiltret över Ricky Gervais "The Office", där någonstans landar Patrik Eklunds långfilmsdebut i kontorsmiljö.
Den som sett hans internationellt hyllade kortfilmer – "Istället för Abrakadabra" (Oscarsnominerad) och "Slitage" (prisad i Cannes) – lär också nu känna igen den säregna tonen av tidlös, skruvad tragikomik.
Det hela utspelar sig huvudsakligen i telekombolaget Unicoms korridorer. I dessa urblekta miljöer fyllda av gammalt kontorsskrot – varenda tekniskt daterad pinal lyfts kärleksfullt fram inför kameran – inser cheferna att något måste göras.
För att möta 4G-framtiden lanserar chefen Tord (en hårt typecastad Kjell Bergqvist) en satsning på framtiden.
En reklamkampanj som signalerar "Ungt och fräscht – och i färg!".
Och de här institutionsgråa farbröderna får utbrista "Det är 2011 nu"!
Rätt roligt förstås, åtminstone i ett par scener. Inte minst för att den tuschar den här väldigt samtida känslan av att inget är så förskräckligt som att hamna på teknikens elefantkyrkogård. Då är vi verkligen hjälplöst förlorade – som människor.
Sen är det kanske ett försåtligt antagande, men nog måtte det här väl vara ännu en kortfilmsidé av Patrik Eklund som på något sätt blivit till långfilm?
På annat sätt är det omöjligt att förstå att en så pass talangfull filmare kan skriva ett så fullständigt idiotiskt långfilmsmanus. Som lär handla om några till intet förpliktigande relationer och ett gäng militanta elallergiker. Alltså, till och med för en komedi, skärpning!
Då hjälper i längden heller inte riktigt de här inbrutna passagerna då Kjell Bergqvist uppskruvad som en ranelidsk duracellkanin vaskar champagne över heltäckningsmattan.
Eller när Eklund lägger till en fantastisk liten fejkad utbildningsfilm.
Eller att flera av skådespelarna, inte minst Jacob Nordenson och Saga Gärde, har riktigt bra timing i underspelet.
Till slut blir det ändå bara flamsig buskis av det hela.

Flimmer

Regi: Patrik Eklund
Medverkande: Kjell Bergqvist, Allan Svensson, Anki Larsson, Olle Sarri, Jacob Nordenson, Saga Gärde.
Längd: 1 tim, 39 min.
Röda Kvarn, Helsingborg
Betyg: 2
Gå till toppen