Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Palmenyhet famlades bort

För första gången någonsin pratade Palmes tre söner i går ut tillsammans i medierna. Så ville SVT locka tittare till Skavlans pratshow. Jag ger dem att det är en fjäder i hatten att lyckas få de tre, och främst den yngste brodern, att ställa upp tillsammans men det är knappast en garanti för en bra show. Jag tror att de flesta journalister upplevt att det är betydligt svårare att få tre intervjupersoner att prata öppenhjärtigt än om man intervjuar dem en och en. För att få alla att prata måste frågorna fördelas men hur vet man vem av de tre som har bäst svar på vardera fråga? Det går så klart inte att veta. För en skrivande journalist kan man i alla fall släppa samtalet mer fritt och sedan gallra i materialet. För Fredrik Skavlan blir det tuffare. Han måste få ihop ett avslappnat samtal, jämnt fördelat mellan de tre bröderna och dessutom få hyfsade svar på sina frågor. Vi kan väl säga att det gick så där. Tittarna fick en kort inblick i uppväxten och vardagen hos familjen Palme. Det mest intressanta och det som andra medier snabbt spred vidare var utsagan att Olof Palme faktiskt skulle ha försökt ringa Säpo innan han gick på bio den där februarikvällen 1986 men inte kom fram. Det är en anmärkningsvärd uppgift. Tänk om statsministern och hans fru haft med sig livvakter! Då kunde Olof Palme varit i livet än i dag. Vad gjorde Fredrik Skavlan när han hörde denna omvälvande nyhet? Han gick direkt vidare till nästa fråga. Ridå!
De sista gästerna i ”Skavlan” var oskyldigt dömde Ronald Cotton och kvinnan som pekade ut honom, Jennifer Thompson-Cannino. Deras historia är jätteintressant men brottet hände 1984 och Cotton friades redan 1995. Så varför var de nu med i ett svensk/norskt tv-program? Det finns en solklar koppling till Palmemordet där Lisbeth Palme pekade ut mördaren som trots det gick fri. I Cottons fall hamnade han i fängelse just tack vare ögonvittnet. Numera är han och Thompson-Cannino aktiva kritiker mot att ge, som de tycker, allt för högt bevisvärde till ögonvittnen. Men den kopplingen gjordes inte i pratshowen. Jag kan tänka mig att det skulle skapa lite dålig stämning…
I morgon är det dags för årets Emmy-utdelning i USA. Det mest spännande blir att se om Jim Parsons (Sheldon Cooper i ”The Big Bang Theory”) kan kamma hem priset för bästa manliga huvudroll tredje året i rad.
Jag instämmer i kritiken mot att ingen svensk kanal plockat upp komediserien ”Louie” ännu. Seriens skapare Louis C.K. är för andra året i rad nominerad för en Emmy för bästa huvudroll.
Idag ser jag mitt nya, svenska favoritprogram ”Intresseklubben” på SVT1 klockan 21. Här har Hipp Hipp-paret Johan Wester och Anders Jansson hittat helt rätt igen.
Gå till toppen