Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Söderfest med många konstformer

Parkour, visor, rock och bildkonst. Söderfesten trotsade vädret och levererade kultur i snålblåst.

Vinden tar tag i presenningen som spänts över utescenen på Folkets hus gård. Den fladdrar till och tältet intill lyfter sig en bit upp i luften. Sebastian Ward sätter ifrån sig skålen med vegansk soppa och skyndar fram och fixar. Singer/songwritern Sonja Skibdahl sjunger vidare på scen.
– Här ska vara så många konstformer som möjligt, säger Sebastian Ward, och visar på bilder som hänger i tälten.
Det luktar fortfarande färg från grafittin som skapats under eftermiddagen, nyligen har det varit parkour och senare står jonglering med lysbollar och eld på programmet. Däremellan musik på scen och från dj-båset.
På byggnadsställningarna intill hänger målade plastpåsar som blåses upp i vinden. På en bänk sitter Hanna Olsson och Alexandra Donelli. De gillar festen, som arrangeras för första gången.
– Det är synd med vädret, men det är kul att något som detta händer i Helsingborg. Det känns kreativt, säger Alexandra Donelli.
– Det är sällan man ser så blandade åldrar, säger Hanna Olsson. Det är bra med arrangemang som börjar mitt på dagen så att även småbarnsfamiljer som är intresserade kan komma.
Från C-salen inne i huset dunkar elektronisk musik, en trappa upp spelar bandet Ei Mour mantra. Söderfesten anordnas av Helsingborgs kulturförening, och ordföranden Fredrik Olsson är nöjd med publikstillströmningen. Inträdet är gratis men det är fritt fram för publiken att göra donationer till evenemanget. Alla pengar man får in går till artisterna – som från början var beredda på att spela utan gage. Så småningom stod det klart att de får ersättning – lika mycket per person för alla.
– Man kan göra ett sådant här evenemang med inträde, men det är inte lika roligt. Det är trevligt när folk kan glida in och ut så här, säger Fredrik Olsson.
Gå till toppen