Annons

Annons

Annons

Digitalt & teknik

Tv-branschen börjar vakna – här är några som borde följa efter

Text

Den här hösten verkar de digitala tv-tjänsterna fullständigt explodera.
Jag testar en av dem, Magine, i väntan på lansering av ytterligare två: HBO Nordic och Netflix. Är det nu vi äntligen ska kunna få se vilka tv-serier och filmer vi vill, när vi vill?
Det ser nästan ut så. Men en fråga kvarstår: hur kunde det ta så många år av efterfrågan från konsumenterna innan det började hända grejer – trots att tekniken hela tiden funnits där?
I stället för att parkera mig i soffan, nöjd med att kunna se om The Wire, så tänkte jag ta tillfället i akt att gnälla på några andra saker som trots den tekniska utvecklingen dröjer orimligt länge.
Först: Skånetrafiken och uppkopplingen.
Att kunna surfa under restiden skulle underlätta många pendlarliv, men är i dag svårt på många sträckor där mobilens täckning rasar till noll. Under flera år har vi hållits på halster av Skånetrafiken som kört med föräldraknepet ” framme snart” – men en koll i artikelarkivet avslöjar taktiken.
I mars 2010 skrev jag att det var på gång med trådlöst internet på tågen.
I mars 2011 skrev min kollega att vi enligt Skånetrafiken skulle kunna surfa i juni-juli samma år.
I nästa artikel skulle surfandet vara igång under tidigt 2012.
I juni i år gav de ett datum: första oktober skulle tågresenärerna kunna surfa gratis och trådlöst.
Eftersom det är snart så frågade jag Skånetrafiken om det verkligen var dags nu. Gissa vad? Det var det inte. Frågan är om löftet om trådlöst kommer att hinna fira treårsjubileum innan det blir realitet?
Nästa digitala sköldpadda: Biblioteken och e-böckerna.
För ett år sedan skrev jag en krönika med rubriken ”Biblioteken måste få makt över e-böckerna”. Sedan dess har inget blivit bättre på e-boksfronten. Tvärtom. En karenstid har införts av flera förlag. I takt med att allt fler vill läsa e-böcker stryper biblioteken utlåningen eftersom de inte har råd att låna ut.
En mer kontraproduktiv verksamhet för dem vars yrkesmål är att öka läsningen får man leta efter.
Till sist: myndigheter som lever som att det vore 1999. Det vill säga, i skräck för att milleniumbuggen ska krascha servrarna om de startar en dator.
Mailade en kommunal tjänsteman förra veckan. E-postadressen fanns under ”kontakta oss” på hemsidan. När en svarslös vecka passerat ringde jag upp och fick förklaringen: tjänstemannen använder inte e-post. Alls.
Jag önskar att det vore ett extremt skräckexempel men tyvärr är det inte sällan en heltidssyssla att nå en ansvarig via mail, få en blankett digitalt eller hitta information som borde vara hur lättillgänglig som helst.
Så, mitt budskap till er, Skånetrafiken, biblioteken och myndigheter i allmänhet, är att följa tv-branschen och i alla fall försöka. Vi har några månader kvar av året – ni hinner börja. Så kan vi starta 2013 från en nivå där utveckling innebär framsteg och inte att nå upp till någonstans där vi borde varit länge nu.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan