Kultur

Läsa för livet

Ann Lingebrandt om litteraturutredningens slutbetänkande.

Ann Lingebrandt.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
”Bra böcker är det enda njutningsmedlet som inte är skadligt”. Det fastslog Johanna Koljonen glatt när litteraturutredningen presenterade sitt slutbetänkande i en fullsatt sal på bokmässans fösta morgon. Sedan blev det snabbt allvarligare.
Det hänger moln över litteraturens framtid som är lika mörka som de som skymmer Göteborgs himmel denna dag. Vad som först och främst bekymrar litteraturutredarna med förre riksbibliotekarien Tomas Lidman i spetsen är den sjunkande läsförmågan bland unga, framförallt pojkar. Sverige var en gång världsledande på läsförståelse, numera är vi högst mediokra. Läsning är en färdighet man uppnår genom träning och den som inte har en vana att läsa längre texter har svårt att förstå vad han verkligen läser – läskunnigheten påverkar kapaciteten att tillgodogöra sig all undervisning i teoretiska ämnen. De elever som är svaga läsare i fyran är desamma som går ut med ofullständiga betyg i nian. Dagens skola riggar för en ojämlikhetsbomb, menade Martin Ingvar, professor i neurofysiologi.
Om ingenting görs – omedelbart! – är vi på väg mot radikalt ökande klassklyftor. På sikt hotar det hela demokratin.
Och vad kan då göras? Litteraturutredningens förslag är läsombud i förskolan, kompetensutveckling av lärare och en förstärkning av skolbibliotekens roll: varje elev bör inte bara ha tillgång till ett skolbibliotek, utan också till en utbildad skolbibliotekarie. När eleverna i Eskilstuna fick tillgång till ett bemannat bibliotek ökade läsningen med 69 procent, berättade Annina Rabe. Det finns alltså hopp om att molnen kan skingras.
Visst är litteratur ett njutningsmedel som bör vara tillgängligt för alla.
Gå till toppen