Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Innan Knutpunkten

I dag håller vi oss helt och hållet till stans historia innan år 1990 och berättar om Inre hamnen, Centralstationen och "Strixaskolan".

Knutpunkten invigdes 1991 och är i dag en självklarhet för helsingborgarna.
Därför har vi i dag valt att visa en bild ur William Perssons bok "Helsingborg – Då och Nu" som utkom i fjol. Fotot är taget av förre HD-fotografen Eje Sjölander och det är en intressant vy över hur Inre hamnen såg ut innan nybygget.
Längst till vänster ligger bangården och strax bakom (ej i bild) fanns Centralstationen.
Här syns också järnvägsspåret som skar igenom Helsingborgs gator.
Skorstenen längst bort till vänster tillhör gummifabriken, eller Tretorn. Den har kommit i blickpunkten i dagarna då det gäller om den ska rivas eller bevaras.
Nästkommande skorsten tillhör Sockerbruket som grundades 1889.
Fotot är ett intressant historiskt dokument.
I dag går vi också vidare och berättar om Centralstationen som invigdes 1865, då kallad Helsingborgs station. Den var stadens första station och för ritningarna till fasaden stod domkyrkoarkitekten i Lund Helgo Zettervall.
Spåren och perrongen väster om stationen var överbyggda med en stor, rikt dekorerad banhall.
Centralstationen invigdes den 31 juli 1865 av Karl XV i samband med öppnandet av järnvägen Helsingborg-Landskrona-Eslöv med vidare anslutning till Södra stambanan.
Redan från början fanns en tidningskiosk i väntsalen och den var förmodligen stadens första i sitt slag.
Stationshuset revs 1987 i samband med att den så kallade bangårdsfrågan äntligen stod inför en slutgiltig lösning med anläggandet av en tågtunnel fram till tåg-, buss- och färjeterminalen Knutpunkten.
Uppgifter är hämtade från Helsingborgs stadslexikon och HD-fotografen Kalle Linds bok "Ankomst Helsingborg".
... privatskolor inte är något nytt i staden. Helsingborgs samläroverk, eller Strixaskolan som den kallades, grundades 1929.
Skolan var ett privatläroverk som var förberedande för real- och studentexamen.
Skolans smeknamn fick den efter den ledande läraren Henning Fahlström, kallad "Strix" på grund av sin likhet med Albert Engströms teckningar i skämttidningen Strix.
En namnkunnig elev var den sedermera kände advokaten Henning Sjöström.
Källa: Helsingborgs stadslexikon

Det här är HD-Jouren

Varje tisdag och torsdag klockan 10.00 -11.30 håller vår reporter Kenny Lindquist öppen telefon.
Så om du har något roligt att berätta, om du har några frågor du vill ha svar på eller om du efterlyser något så kan du höra av dig till Kenny.
Telefon: 042 489 93 89

(tis och tor 10-11.30).

Mejla: hdjouren@hd.se
Gå till toppen