Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Bamse har kommit hem

I två månader har Bamse stått på plats och hållit koll på biblioteket i Viken. Lagom till fredagseftermiddagens invigning kom regnet men det hindrade inte dryga hundra-talet Vikenbor att möta upp för att fira att världens starkaste björn kommit hem till Viken där han en gång föddes på 60-talet.
– Det här hade pappa gillat. Bibliotek var viktigt för honom, förklarade Ola Andréasson, vd för Bamseförlaget och son till seriebjörnen Bamses skapare Rune Andréasson som dog 1999, 74 år gammal.
Och berättade att idén till Bamse, Skutt och Skalman och de övriga figurerna föddes 1962 medan det var en resa till Sicilien som gav upphov till den speciella Bamsegeografin.
50 år senare är också Bamse tillbaka i Viken, tack vare initiativ från Vikens kultur- och byaförening och den tidigare styrelseledamoten Stig Ewaldson. Prislappen på 260 000 kronor, inklusive markarbeten, betalar föreningen med hjälp av en miljondonation från bröderna Malte och Nils Koch, att användas till "försköning av byn".
Skulpturens skapare, konstnären Jonas Högström, fanns förstås också på plats och berättade kort om sitt arbete. En process HD följt i en serie artiklar tidigare i år.


Här kan du se ett ljudbildsel om statyn gjort av fotograf Linda Stolpe Margenberg:
Ljudbildspel: Bamse blir till brons

Gå till toppen