Landskrona

Kvinnohuset invigdes av minister

Med mingel, tal och trädplantering invigdes Landskronas kvinnohus. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni påbjöd en tyst minut för alla de som inte fått hjälp i tid.

Nästa vecka flyttar de första kvinnorna in i det ombyggda flerfamiljshuset i korsningen Järnvägsgatan-Sturegatan. På fredagseftermiddagen invigdes huset formellt.
– Tillsammans har staden och HSB iordningsställt den här fastigheten för ett gott ändamål, sa kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) och konstaterade att trots invigningsfestligheterna var ändamålet allvarligt.
I de 16 lägenheterna och 7 jourrummen ska våldsutsatta kvinnor från Landskrona och andra kommuner kunna få en tillflykt. Såväl myndighetsutövning som stödverksamhet är samlad i huset.
På plats i invigningsminglet fanns personal, polischefer, lokalpolitiker och så jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP).
– För min del är våld i hemmet den mest akuta jämställdhetsfrågan, sa hon och passade på att påminna om 19-åriga Maria som knivmördades i sin bostad på Kapellvägen i april.
– Vi är alltid lite sena, det insåg man i Landskrona när en ung kvinna mördades. Jag vet vad Socialstyrelsen sagt om hanteringen av ärendet och jag vet vad individ- och familjenämnden gjort för att hindra att det ska hända igen. Bara genom att lära av misstagen kan vi lära till nästa gång.
Sedan påbjöd ministern en tyst minut för alla de kvinnor, och män, som inte fått hjälp i tid. Som på en given signal började regnet smattra mot de stora, täckta fönstren.
Kvinnohuset ligger avsiktligt inte på någon hemlig adress. Däremot beskrivs säkerheten som hög, med lås, larm och kameror. Huset kommer att vara bemannat dygnet runt och samarbete med polis och bevakningsbolag är inlett.
Medan Nyamko Sabuni begav sig ut på gården för att plantera ett symboliskt träd passade en del på att se sig om. En som var särskilt nyfiken var ordföranden för individ- och familjenämnden Jan Allan Beer (FP). Han bodde i huset och tvingades flytta inför omvandlingen till kvinnohus.
– Men det var för en bra sak, konstaterade han.
Gå till toppen