Höganäs

Keramik över generationsgränserna

En kurs där föräldrar får skapa i lera ihop med sina barn. Det pågår varje söndag på Keramiskt center i Höganäs.

Det är söndag förmiddag. En efter en troppar föräldrar och deras barn in för att ägna en stund åt leran. Verkstadsansvariga Frida Nilsson har dessförinnan knådat till ett par klumpar ordentligt så att det ska bli lättare att jobba med leran.
– Det är fem mammor och sex döttrar som är med på kursen. Vi har en pappa också som är med när mamman fått förhinder, berättar hon.
När kursen Stor och liten drog igång för fyra veckor sen, var det den första. Men av entusiasmen bland deltagarna att döma så blir det med all säkerhet en fortsättning.
– Det är riktigt, riktigt roligt och när vi hade varit här första gången så sa min dotter Ebba: "Kan det inte bli söndag igen", säger Anna Liljekvist.
Hon håller på att dutta sin mugg med en svamp för att ta bort fingeravtryck medan Ebba kavlar ut deg för att så småningom göra en hatt.
– Jag har aldrig hållit på med keramik tidigare. Men det roliga är att alla kan även om resultatet skiftar. Och så har vi väldigt bra lärare med stort tålamod, säger Anna Liljekvist.
Bredvid henne pysslar Thomas Svensson ihop en julgran.
– Barnen har ett helt naturligt förhållande till leran och detta är verkligen lustfyllt, säger han.
Denna dag har Frida Nilsson bränt deltagarnas alster för första gången. Men ugnen är fortfarande lite varm. Men förhoppningsvis blir det lite glasyrarbete så småningom.
– Vi jobbar inte bara med drejning. Utan vi kavlar, bygger och skulpterar. Deltagarna är väldigt kreativa och skapar fina grejer, säger hon.
Frida Nilsson är inte ensam lärare. Till sin hjälp har hon också Christel Köhler.
Det finns även en kurs för vuxna som drar igång inom kort. Och så satsar man på Barnvagnsverkstad - en verksamhet för föräldralediga på torsdagar mellan klockan tio och tolv..
– Vi har kört någon torsdag, men tyvärr har det inte kommit någon. Men tanken är att det ska komma igång, säger Anna Malin Tibe, verksamhetschef på Keramiskt center.
Gå till toppen