Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

Nu har Kvidinge en rehabträdgård

Rehabträdgården i gamla prästbostället står nästan helt färdig och verksamheten har varit i gång i en månad.

Sedan september månad har Kvidinge Park och Rehabträdgård tagit emot personer som fått remiss från sin vårdcentral för en dos trädgårdsterapi. Det är ett forskningsprojekt som SLU Lantbruksuniversitetet i Alnarp, Region Skåne, LRF, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ställt sig bakom. Under ett år ska tolv gårdar ta emot deltagare som under åtta veckor får tillbringa tid i trädgårdarna. Tre dagar i veckan, fyra timmar per dag, är deltagarna där.
– Vi börjar varje morgon med samling med te. Sedan erbjuder vi olika gröna aktiviteter. Det kan vara att plocka äpplen, skyffla ogräs, odla växter. Man väljer själv hur mycket man vill vara med, säger Pernilla Helgesson.
Hon fick idén redan för tre år sedan. Det senaste året har arbetet gått snabbt framåt och i juni i år fick de till slut klartecken från Region Skåne att ta emot deltagare på remiss från vårdcentralerna. Redan nu är de sju platserna upptagna och en person står på kö för att få återhämta sig i trädgården.
– Det hjälper att komma hit och bara vara. Man kommer ner i varv, sänker axlarna och slappnar av. De som varit här i fyra veckor säger att de mår bättre av det. Allt bygger på att vara nära naturen och när man "lärt sig" det här kan man gå ut i naturen när man vill.
En skillnad mellan ett besök på en rehabträdgård och att bara gå ut i skogen är bland annat gemenskapen som bildas i gruppen som finns där. Varje dag lagar man och äter lunch gemensamt med grödor som hämtats från trädgården.
– Jag tror det finns ett stort behov av det här och hoppas att fler upptäcker det. Det är ett sätt att bryta isoleringen när man varit sjukskriven en längre tid. Man mår bättre av att träffa andra i samma situation, säger Pernilla Helgesson.
Trädgårdsterapi vänder sig till den som fått diagnosen utmattningssyndrom. Den som vill prova kan vända sig till sin vårdcentral. På Kvidinge Park och Rehabsträdgård planerar man också att vända sig till företag som vill hålla konferenser eller låta personal komma till trädgården i syfte att förebygga stress.

Fakta om trädgårdsterapi

Trädgårdsterapi enligt Alnarpsmetoden syftar till att mobilisera individens självläkande krafter. Verksamheten är sprungen ur forskning vid SLU Alnarp.
Alnarps Rehabiliteringsträdgård anlades 2002 för att fördjupa studierna om hur vistelse och aktiviteter i skilda typer av natur- och trädgårdsrum kan rehabilitera människor med stressrelaterade sjukdomar, såsom utmattningssyndrom, depression och smärtsyndrom.
Källa: www.slu.se
Gå till toppen