Annons

Annons

Annons

Ängelholm

Fler äldre startar eget

Text

Antalet personer över 65 år som startat eget och får sin huvudsakliga inkomst från egna, mindre företag ökar. I vintras kom en undersökning från statistiska centralbyrån, som visade att från 2008 till 2010 ökade den här typen av företag med 27 procent. Den trenden ser ut att fortsätta och Skåne är ett av de län som ökar mest.

I Skåne registrerades 152 firmor av 65-åringar eller äldre halvåret 2012. Vid samma tid i fjol startade 101 nya pensionärsföretag. I hela landet blir 40 pensionärer egna företagare varje vecka. Allt enligt en sammanställning från företaget Visma, som bygger på statistik från bolagsverket och UC.

Annons

Annons

De vanligaste branscherna bland pensionärerna är konsultuppdrag, uthyrning av olika slag samt byggverksamhet. Några andra vanliga branscher är byggverksamhet, litterärt eller konstnärligt skapande.

De senaste åren har det dykt upp flera företag som specialiserat sig på att hyra ut pensionärer och äldre. Och många har haft framgång eftersom arbetsgivaravgiften är lägre för pensionärer. Vissa företag finns bara i en viss landsända, andra har växt sig stora och finns nästan över hela landet. Veteranpoolen, Seniorbolaget och Senioruthyrning är några av företagen som hyr ut pensionärer till olika slags uppdrag.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan