Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Digitalt & teknik

Bedragarnas nya metoder

Känner du någon som lever gott på ett arv från en okänd människa på andra sidan jordklotet?
Nej, det gör inte jag heller. Trots att du förmodligen, som jag och de flesta andra, många gånger fått e-post som erbjuder just det. Av olika långsökta anledningar har vi utsetts till lämplig mottagare av en stor summa pengar och det enda vi behöver göra är att skicka våra uppgifter.
Efter år av nigeriabrev och mer eller mindre kreativa förgreningar, dimper de ännu ner i mailkorgen. De flesta av oss trycker reflexmässigt på delete utan att läsa. Vi har lärt oss känna igen bedragarnas språk och metoder så att vi kan identifiera försöken omedelbart.
När målgruppen inte längre låter sig luras krävs nya vägar för dem som försörjer sig på att luras. De senaste åren har flera sådana dykt upp, och inte lika många av oss har ännu hunnit lära sig att det handlar om lurendrejerier.
På sistone har många fått sms om att de vunnit en apple-produkt. Det enda de behöver göra för att få vinsten är att klicka på en länk i meddelandet.
Sms-spam är inte ett nytt fenomen men för många var det här det första mötet. På så vis luras långt fler än om samma bedrägeri skulle skickats i e-postform.
De här sms:en har skickats ett tag och länken i det verkar leda till olika mål, nu till en auktionssajt som det bluffvarnats för länge. Vid tidigare omgångar av smsen har det handlat om att få mottagarna att registrera sig för dyra sms-prenumerationer eller att installera virus på deras telefoner.
Tidigare i veckan skrev vi om Olle Andersson som blivit uppringd av någon som utgav sig vara från Microsoft och som försökte få honom att installera programvara på sin dator.
Olle är långt från ensam. Varje vecka ringer någon till redaktionen och berättar om hur de utsatts för bedrägerisamtalen. För ett bedrägeri är precis vad det är, och det enda den som drabbas bör göra att lägga på luren. Precis som den som fått ett sms om gratisprylar bör radera det.
När de nya metoderna blivit så kända att få längre går på dem kommer nya varianter. En vän fick ett nigeriabrev hem i brevlådan. När e-post blivit förknippad med spam verkar ett pappersbrev kanske mer seriöst – någon har ju tagit sig tid att skriva ut och skicka. Men innehållet är detsamma.
Vi vet inte hur morgondagens spam ser ut men den klassiska devisen ”ser det för bra ut för att vara sant är det förmodligen det” kan oavsett form hjälpa oss att undvika att bli lurade.
Får du ett erbjudande som verkar för bra – oavsett om det kommer via e-post, telefon eller sms – ha is i magen. Klicka inte. Googla och läs om andras erfarenheter. Fråga någon som du tror kan veta mer.
För den som blir drabbad kan processen bli både dyr och tidskrävande.
Har du blivit lurad genom de nya sortens bedrägerier – hur gick det? Berätta i en kommentar här nedan.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy