Helsingborg

Lång och smärtsam väntan på läkare

– Så här får det inte lov att vara, något måste göras!
Timme ut och timme in satt Jessica Franzén på ortopedakuten med sin mamma. "Politikerna måste ta sina patienter på allvar och inte dra in på personal och läkare", säger hon.Bild: Sonny Thoresen HD/NST
I många timmar satt Jessica Franzén med sin mamma på ortopedakuten i något som hon beskriver som kaos och utan att få hjälp.
Helt enligt regelboken hade mamman först uppsökt sin läkare i primärvården med sitt svullna knä som smärtade. Det var han som skickade henne vidare till akuten för att få tillgång till en läkare med specialistkompetens.
– När min mamma suttit där någon timme och väntat ringde hon efter mig. Eftersom hon inte tål smärtstillande medicin fick hon allt ondare i knäet allt eftersom timmarna gick.
Det här var en vanlig måndag för drygt två veckor sedan. Jessica Franzén beskriver vistelsen på akuten som kaos och berättar att det var äldre människor som väntat ända sedan klockan nio på morgonen.
– En äldre man låg i en säng i korridoren och kom inte därifrån förrän efter tolv timmar.
Efter sex timmar blev Jessicas mamma inkallad till ett undersökningsrum. Då var klockan 20.30.
– Läkaren undersökte knäet, men ville gå iväg och kolla mammas journaler. Först efter en timme kom han tillbaka. Då sa han att en specialistläkare skulle tillkallas.
Vid 23-tiden kom en sköterska med en kopp kaffe. Fortfarande ingen läkare.
– Jag försökte prata och tjata, men fick bara svaret att vänta.
Klockan 23.30 kom specialistläkaren och påbörjade behandlingen.
Jessica Franzén beskriver akutbesöket som något av det värsta hon sett.
– I timmar väntade folk som mådde riktigt dåligt utan att få hjälp, folk satt i korridorerna och grät men sköterskor och läkare bara ignorerade och gick förbi. Ska det vara på detta viset? Ska det behöva ta flera timmar för att få hjälp?
Gå till toppen