Nöje

Radiogodis smakar kaka

I idrottsvärlden talas det ofta om att motivation slår klass. Samma konstaterande kan lika gärna användas när det gäller att hitta/arkivera gamla favoritprogram på nätet. Både vad gäller radio och tv. Visst har till exempel både SVT och Sveriges Radio imponerande arkiv men för de verkliga kickarna krävs en entusiast. En kille, för det är oftast en kille, som nördat ner sig i sitt intresse och bestämt sig för att sprida det på nätet.
Min senaste upptäckt är en sida som heter radiogodis.se. Nörden i detta fall heter Tomas Widén, även verksam på Radio Eskilstuna, och att kliva in i hans arkiv är som att kliva in i sin egen barndom. Här sitter Kaj Kindvall och snackar om att digga och spisa, Stig Järrel är lagom långsam i ”På minuten”, Ralf Edström önskar Calle Jularbo till farsan och tycker inte att tjejer i damfotboll ska ha för mycket benmuskler, Ulf Elfving summerar svensktoppsåret 1971.. här finns hur mycket som helst. Hela program i skiftande kvalitet i mp3-format. Bara att välja, vraka och klicka igång.
Det är fascinerande, trollbindande och för de som föredrar 80-talsnostalgi har sidan ännu mer att välja på: ”Tracks”, ”Rakt över disc”, ”Soul Corner”, ”Metropol”… Det här är en kulturgärning. Det har mindre betydelse att hemsidan är ganska rörig, lite svår att orientera sig i och ganska mycket ”fulare”, det hör liksom till upplevelsen. Det här är gjort med hjärtat och inte med hjälp av en fet plånbok, konsulter och fullfjädrade webbdesigners. Tomas Widén är för mig en sorts hjälte. Det finns många nostalgiker därute, men väldigt få som tar sig tid att göra upplevelserna tillgängliga för andra.
Att höra Björn Borg berätta för Arne Hegerfors om varför Lennart Bergelin kallar honom ”Burken” för att sedan önska sig Barry White är att käka madeleinekaka. Jag tankar min Puch Dakota, pillar lite på det ställbara munstycket, drar iväg till hamburgerkiosken uppe vid Norra och köper en Snitsare för fyra och femti. Allt detta medan jag ligger i min Dux och lyssnar på iPad.
Jag låtsas inte om att det precis släppts en skiva. Bortser från att jag vill att integriteten ska vara landets mest solida. Igår var han hos ”Skavlan”. Ulf Lundell. Hej kompis, allt väl?
Jag älskade filmen. Jag är anglofil. Därför gör det lite ont att bli besviken på ”This is England ´86” i SVT2. Befriande fula och alldagliga karaktärer men alla går och går och ingen, inget, kommer till dörren.
Idag är det fyra timmar och femton minuter Beatles i SVT2. Först ”Hur Beatles blev Beatles” och därefter mastodontdokumentären ”Living in the material world” om George Harrison. 19:00 respektive 20:00.
Gå till toppen