Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stipendie till Mister Cool-företag

Några frågor till Josef Holmqvist, 27 år, som arbetar som lärare på Magnarps skola. Han startade och driver företaget Hälsa med Mister Cool som just fått 40 000 kronor av Almi-innovation.

Josef Holmqvists företag Hälsa med Mister Cool har fått 40 000 kronor av Almi-innovation.Bild: Mats Roslund HD/NST
Vad är Hälsa med Mister Cool för något?
– Det är ett utbildningsföretag som väver ihop den praktiska och teoretiska delen inom idrott och hälsa. Företaget startade 2010-2011 och materialet används på cirka 40 skolor. Det är ett helt digitalt material men kan skrivas ut och användas i pappersform. En grov uppskattning är att mellan 3 000 och 4 000 elever kommit i kontakt med materialet under de senaste 18 månaderna.
Hur används det?
– Det är ett pedagogiskt verktyg som utvecklats för mellanstadiet men du kan ändå använda det på låg- och högstadiet. Det utgår från ett teorihäfte och börjar med cellen. Sedan handlar det om vad som händer i kroppen när man tränar. Kosten är en del och det sociala också. Min uppfattning är att de elever jag träffar i grova drag vet en del om hälsa och idrott men de vet kanske inte varför man tränar olika saker eller hur de kan göra aktiva val om hur de ska äta och sova för att må så bra som möjligt.
När fick du idén till materialet?
– Jag har alltid varit intresserad av träningslära och hälsobiten inom idrottsämnet och har själv tränat mycket fram till 2009, mer eller mindre varje dag. Sedan skadade jag benet i en skidolycka och fick tid över. Träningsmässigt hoppas jag att benet blir så bra att jag kan träna kampsport snart igen.
Vad ska pengarna användas till?
– För mig innebär pengarna att jag kan utveckla företaget. De är öronmärkta för bland annat webbutveckling.
Gå till toppen