Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Fotograf belönad med guldmedalj

Några frågor ... till Mats Landerberg, 54 år, som belönats med guldmedalj i kategorin Familj/Grupp av Svenska Fotogruppen, en förening för landets porträttfotografer.

Mats Landerberg har vunnit guldmedalj i en av kategorierna i Svenska Fotogruppens tävling.Bild: Privat
Grattis! När började du tävla med dina bilder?
– Jag har tävlat sedan 1995 då jag var med i en Europatävling och vann guldmedalj. Då fick jag blodad tand. Man plockar ut bilder och kollegor bedömer. Jag har själv suttit som jurymedlem och känner till vilka kriterier de tittar på. I det här fallet fanns det sex kategorier. Jag fick guld i Familj/Grupp och sedan räknar man totalpoängen. Då kom jag fyra i hela landet.
Kan du berätta om vinnarbilden?
– Det är en familj som glatt springer på en grusväg i närheten av den 1700-tals gård vi nyligen flyttat till i Magnarp. Det som händer i kameran är 50 procent och det andra, hur man tar hand om bilden och bearbetar den, är resten.
Har du något tips till amatörfotografer som vill ta bra bilder?
– Då skulle jag vilja säga att de ska ha bra kontakt med de som fotograferas. En sak som är viktig är att försöka att inte använda blixt. Blixten dödar mycket av känslan i bilden. Det är bättre att använda sig av naturligt ljus. Sedan kan man tänka på att de som fotograferas inte har solen rakt i ögonen så att de står och kisar. Mycket handlar om att experimentera.
Nu för tiden tar många bilder hela tiden. Går folk fortfarande till fotografen?
– Folk går i högre utsträckning till fotografen nu för tiden. Bildmedvetandet har ökat. Folk kan ta 100 bilder på en dag. Förr hade man en 24-bilders rulle i kameran. Det var midsommarfirande på första halvan och lucia- och julfirande på andra halvan. Men i dag har vi till exempel många ungdomar som kommer till oss för att ta en bild som de ger bort till sina föräldrar.
Gå till toppen