Kultur

En femma småstadstristess, tack!

Här finns inga tecknade rutor och det är ingen självbiografisk historia. I "Apburen" har Mats Jonsson lämnat den trygga och framgångsrika mark han mutat in med serieromaner som "Hey princess" och "Mats kamp" och prosadebuterar med ett stycke fiktion från en norrländsk småstad.
Mats Jonsson.
Den adopterade Pernilla jobbar i kassan på Hemköp, pussar på idolaffischen av Di Leva och tampas med ortens vardagsrasism, som för det mesta gör ett undantag för just henne: "Dig känner vi ju, Pernilla, du är ju jätteduktig". Jonsson har en känsla för svensk småstadstristess och trångsynthet som påminner om Hans Gunnarssons och lyckas porträttera Pripps Blå-kulturen med en raljant ömsinthet utan att bli nedlåtande.
Det är fråga om en träffsäker skönlitterär debut i anspråkslös förpackning: blott 28 sidor i förlaget Orosdi-Backs nya lågprispocketserie "En femkronorsbok". Man behöver alltså inte tveka inför investeringen. Och det är knappast någon vild gissning att Mats Jonssons namn snart kommer att stå på en tjockare pärm.
Gå till toppen