Klippan

Raka fåror med gamla anor

Det är en tävling med gamla anor som i helgen avgörs ute på Östra Ljungbys stubb- och vallåkrar, att plöja en teg enligt konstens alla regler.

I en nästan overklig värme för att vara i slutet av oktober slet traktorförarna med att plöja både raka och lagom djupa fåror. Men det fina vädret gjorde arrangörerna av SM i teg- och växelplöjning lite kluvna. Flera anmälda deltagare tvingades lämnade återbud eftersom vädret gjorde att de fick prioritera sina egna åkrar. Att hinna bärga den egna skörden blev helt enkelt det viktigaste.
– Ja, jag kan förstå dem som måste stanna hemma om de har kanske 70 hektar som måste skördas, säger Uno Kristiansson som är samordnare för helgens tävlingar.
För dem som inte tycker att det är svårt nog att plöja rakt och lagom djupt med en traktor kunde kanske lördagens tävling, där man i stället satte hästar framför plogen, vara en utmaning. Och på söndagen kan man se hur veterantraktorerna står sig i jämförelse med dagens högteknologiska maskiner.
De årliga SM-tävlingarna i plöjning arrangeras på olika platser i landet. I fjol hölls de i Dalsland, året innan i Halland.
Att tävla i plöjningens ädla konst är något som går långt tillbaka i tiden. Föregångaren till helgens tävlingar hölls redan år 1836 i Värmland, men då var det förstås bara hästar och oxar som drog plogarna. År 1951 hölls den första rikstäckande tävlingen med traktorer och ända sedan dess har det gällt att ha god hand med sin traktor och koll på den senaste tekniken.
Den första tävlingen i Skåne avgjordes på Vittskövle gods år 1848. Vann gjorde en dräng från Bäckaskogs kungsgård, men det uppskattades inte av traktens bönder. Själva hade de bara gamla järnskodda träplogar att tävla med och de gick ofta sönder. Vinnaren däremot använde sig av den allra senaste och importerade tekniken, och det väckte avund, berättar Uno Kristiansson.
– Ja, de tyckte att priset borde tillfalla en riktig bonde och inte en herrgårdsdräng med sin engelska styrbara plog.
Gå till toppen