Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medborgare Feiler

Lotta Schüllerqvist om Israels ologiska anklagelser mot Dror Feiler och andra Ship to Gaza-aktivister.

Kan man åtalas för landsförräderi mot ett land där man inte är medborgare?
Konstnären Dror Feiler befinner sig just nu i den situationen – han ställdes under måndagen inför israelisk domstol anklagad för att ”medvetet ha hjälpt fienden” genom att delta i Ship to Gazas senaste försök att bryta blockaden mot Gazaremsan.
Dror Feiler, som är född i Israel, kom till Sverige för mer än fyrtio år sedan och har varit svensk medborgare sedan 80-talet. Eftersom det inte är tillåtet att ha dubbla medborgarskap avsade han sig då det israeliska. Men israeliska myndigheter betraktar honom ändå som israel och anklagar honom också för att olovligen ha försökt ta sig in i Gaza, vilket inte är tillåtet för israeliska medborgare.
Dror Feiler var en av ett 20-tal aktivister ombord på det svenska Ship to Gaza-segelfartyget Estelle, som bordades av den israeliska marinen på internationellt vatten utanför Gaza på lördagen. Fartyget och dess besättning fördes med tvång till hamnen i Ashdod, och Feiler skildes genast från de övriga passagerarna.
Med ombord fanns också tre israeliska passagerare, som redan på söndagen ställdes inför rätta anklagade för samma brott som Feiler, plus ”uppvigling till revolt”. Dessa tre välkända fredsaktivister – Elik Elhanan, Reut Mor och Jonathan Shapira – bemöttes betydligt bryskare när Estelle bordades – de försågs med hand- och fotfängsel och fick elstötar.
Dror Feiler har varit utsatt för israelisk särbehandling tidigare. På sommaren 2010, när den stora Gazakonvojen stoppades och nio turkiska aktivister dödades, blev Feiler misshandlad och tvingades klä av sig inpå kalsongerna inför ögonen på hundratals poliser och soldater i Ashdods hamn. Även den gången försökte de israeliska myndigheterna ställa honom inför rätta som israelisk medborgare, men han släpptes efter några dagar tillsammans med ett stort antal turkiska aktivister.
Estelles besättning och övriga passagerare – från Sverige, Norge, Finland och Kanada – hålls i förvar i ett fängelse i Ramle, där de ställts inför kravet att underteckna ett erkännande om att de olovligen tagit sig in i Israel. Det är myndigheternas villkor för att låta dem åka hem. Men hittills har de vägrat att skriva under, eftersom de förts till Israel mot sin vilja.
Några aktivister från Spanien, Italien och Grekland valde att skriva under och har redan utvisats.
Det ologiska kravet att erkänna att man illegalt tagit sig in i ett land dit man förts med tvång ställdes även på sommaren 2010, då omkring 800 deltagare i den stora Gazakonvojen fördes till Ashdod efter den blodiga attacken mot Mavi Marmara. Den gången valde några av de svenska deltagarna att skriva under, men tillfogade att de inte kommit frivilligt till Israel.
Om årets Ship to Gaza-deltagare inte väljer den utvägen utan fortsätter vägra skriva under så lär det bli UD:s uppgift att försöka få dem frisläppta.
Gå till toppen