Annons

Annons

Annons

Annons

Digitalt & teknik

Att snåla med it-arbetsmiljö kostar mer i längden

Text: 

Sista sidan av uppsatsen sparad – så händer det som inte får hända. Skärmen slocknar. Datorn piper på ett ohälsosamt vis. Alla råd om att säkerhetskopiera till extern hårddisk, usb-minne, cd-skiva och molntjänster på nätet ringer i huvudet. Det är ju så lätt att tänka ”sen” när det kommer till att se till att det finns en back-up.
De allra flesta av oss har nog någon gång hamnat i en krissituation orsakad av en kraschad hårddisk eller tappad mobiltelefon. Försvunna semesterbilder, inga sparade telefonnummer eller en skoluppgift som plötsligt är borta kan kännas bittert. Men det räcker med mildare teknikstrul än så för att framkalla kallsvett och stresshuvudvärk hos 2010-talets it-användare.
Inte minst på arbetsplatsen. Att använda sig av datorer i yrket är inte längre kontorsråttorna förunnat, utan har blivit ett moment för många yrkesgrupper – från förskolepedagoger till butikspersonal. Fungerar inte tekniken som den ska blir det ett stressmoment, särskilt för datorovana som inte känner sig helt bekväma med tekniken från början.
I våras granskade vi det system Helsingborgs stad använder i grundskolan, Unikum. Vi fick många reaktioner från främst skolpersonal och föräldrar som tyckte att systemet var svårt att använda och inte motsvarade deras behov.
Kritiken känns igen av den som någon gång arbetat i ett system som känts onödigt krångligt. För många gånger är det byggt med användarvänligheten som en parantes, inte som något av det viktigaste.
Vi som har större datorvana får hjälpa våra kollegor som känner sig dumma. På så vis gör de dåliga systemen arbetet extremt personalineffektivt.
Jag har varit på arbetsplatser där systemen vi jobbat i konstant kraschat, på andra där datorerna haft alldeles för många år på nacken eller varit så klena att det gick att planera in kafferasten mellan klicket på ”sök” och att resultatet listats på skärmen.
I många fall handlar det om ren snålhet. Nya datorer kostar. Men en stressad personal som dessutom jobbar långsammare än de skulle behöva kostar definitivt mer.
I andra fall handlar det om okunskap, dålig organisation eller ett tunt utbud. I bland om att företag har svårt att testa nya vägar utan kör på så som man alltid gjort. Att det kan finnas gratistjänster som är fullvärdiga – eller bättre – alternativ än de program man betalat för i år kan verka skrämmande för många ansvariga.
Men precis som att en säker arbetsplats som inte sliter för mycket på våra kroppar är ett rimligt arbetsmiljökrav är även en harmonisk it-miljö det.
I hemmet är det svårare att ställa krav på andra för att slippa svära framför datorn. Att ta sig tid att säkerhetskopiera med jämna mellanrum är tyvärr det enda som kan minska riskerna för att drabbas av ett it-relaterat sammanbrott.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan