Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Valhalla ska dokumenteras

I dag börjar vi med området Valhalla i södra stan som håller på att dokumenteras. Vi beger oss också till Helsingborgs "skärgård" i Utvälinge.

Valhalla är ett område mellan Miatorp och Högasten i de södra delarna av Helsingborg.
Nu håller Tryggve Edevik på att historiskt dokumentera denna del av stan. Han har också skickat med en bild, tagen på stranden vid Knähakens hamn.
– Nu vänder vi oss till HD-jouren och efterlyser människor som i sina privata album har bilder som vi kanske kan ta del av eftersom Arne Wallentin håller på att skriva en bok om Valhalla.
Tryggve Edevik har följande mejladress: tryggve.edevik@comhem.se
Gunnel Clementz har skickat oss en tidstrogen bild. Den är tagen på Olympia under en HIF-match den 18 augusti 1940 och den visar hennes föräldrar Lisa och Bernt Janbo.
– Jag tycker att kortet är så underbart att titta på att jag gärna vill dela med mig av detta, säger hon.
Vi håller med.
Kulturskolan i Helsingborg gjorde häromveckan två konserter på Dunkers kulturhus för att samla in pengar till världens barn. Resultatet blev nästan 9 000 kronor.
– Vi förbättrade vårt resultat från förra året med 2 500 kronor och det var 50 barn i åldrarna fem till 16 år som sjöng och spelade för en entusiastisk publik, berättar Bo-Göte Nygren vid Kulturskolan.
Nyligen visade vi en bild från rivningen av gamla Stadsteatern. Sven Thufvesson lovordade då den restaurang som fanns i byggnaden. Men han var osäker på krögarparets namn.
Nu ringer Elsa Svensson i Rögle och ger oss besked:
– Krögarparet hette Anna Maria och Gustaf Taxelius och var vänner till min familj. Anna Maria kallades alltid för Maja.
... Vegeåns mynning vid Utvälinge ligger i Helsingborgs kommun. Här finns ett 500 kvadratkilometer stort avrinningsområde.
Strax utanför mynningen finns Sandön och strandrevet Själrönnen.
Området är naturreservat och ingår i EU:s Natura 2000 och är känt för sitt rika fågelliv. Här häckar bland annat de sällsynta arterna skärfläcka och småtärna.
Under vår och höst rastar stora mängder våtmarks- och sjöfåglar i det grunda området.
Källa: Helsingborgs stadslexikon
Gå till toppen