Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alla drömmer om USA:s stöd

Lotta Schüllerqvist om det amerikanska valet från Jerusalems perspektiv.

Är president Obama Israels bäste vän – eller värste fiende?
Den frågan har stötts och blötts i den israeliska debatten under lång tid, och särskilt intensivt under de senaste månadernas amerikanska presidentvalskampanj.
Redan när Obama valdes till USA:s president väcktes en stark oro i Israel, och den blev inte mindre när han höll sitt berömda Kairotal. Framförallt de högernationalistiska kretsarna kring premiärminister Benjamin Netanyahu betraktade den nye presidenten med stark misstro.
Osäkerheten i Israel förstärktes ytterligare när grannländernas regimer började knaka i fogarna för att till slut falla i spillror. Netanyahu och hans regering förhöll sig avvaktande och koncentrerade sina krafter kring hur man skulle kunna värja sig mot hotet från Iran. Netanyahu började på hemmaplan tala om att eliminera hotet genom att bomba de iranska atomanläggningarna, men Obama vägrade ställa sig bakom denna plan.
Netanyahu blev alltmer förtörnad över Obamas motstånd och började plötsligt antyda att han hoppades att Mitt Romney skulle ta hem segern i presidentvalet. Romney å sin sida har gjort Israel till en av sina hjärtefrågor i kampanjen. Under sitt besök i Israel i juli jobbade han hårt för att visa sitt engagemang för landets framtid och säkerhet. Han gjorde bland annat ett uttalande som var avsett att smickra Israel, men som väckte starka reaktioner, inte minst bland palestinierna: Han menade att skillnaden i välstånd mellan Israel och de palestinska områdena berodde på ”kulturella faktorer”.
Men den israeliska opinionen kring de båda presidentkandidaterna är långtifrån entydig. Det finns debattörer som pekat på att Obama tydligt tagit parti för Israel, särskilt i frågor som varit mycket kontroversiella. Trots att Obama har riktat stark kritik mot den israeliska bosättningspolitiken var det hans administration som utfärdade veto mot en fördömande resolution i FN:s säkerhetsråd. USA hade också en ledande roll i att stoppa palestiniernas försök att uppgraderas till medlemsland i FN. Och när Unesco antog Palestina som medlem stoppade den amerikanska administrationen allt sitt ekonomiska stöd till organisationen.
I den senaste valdebatten mellan Obama och Romney, som handlade om utrikespolitiska frågor, nämndes Israel ett otal gånger av båda kandidaterna, medan palestinierna lyste helt med sin frånvaro. En annan fråga som försvunnit helt från dagordningen är hur en fredlig lösning på konflikten ska kunna nås.
Oavsett hur debatten går i Israel så är det till den amerikanska väljarkåren de båda presidentkandidaterna vänder sig.
Och de flesta opinionsexperterna förutspår att av de uppskattningsvis tre miljoner judiska väljarna kommer 60-65 procent att rösta för Obama. I det förra valet fick han över 70 procent av de judiska rösterna. Hur de 160 000 amerikaner som bor i Israel kommer att rösta är svårare att förutspå.
Gå till toppen