Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Väktare på biblioteket efter stökiga ungdomsbesök

Stadsbiblioteket kallar in väktare för komma tillrätta med stökiga ungdomar. Samtidigt oroar sig polisen för att unga ska komma i kontakt med missbruk på Stortorget.

Det senaste halvåret umgås allt fler ungdomar på Stortorget. Det bekymrar polisen som anser att miljön är olämplig för tonåringar.
– Heroinmissbrukare vistas där dagligen. Det är ett stort bekymmer eftersom där finns ett antal etablerade missbrukare. Ungdomarna kan få influenser och erbjudanden, säger Johan Nekander, gruppchef för narkotikagruppen hos polisen i Ängelholm.
Vid sidan om heroinmissbrukarna finns en yngre falang som missbrukar och säljer cannabis, berättar han vidare.
– Ungdomar som inte tidigare testat droger kan lätt komma i kontakt med dem.
Drogproblematiken på Stortorget bekymrar även kommunens fältassistenter.
– Även om ungdomarna själva inte ställer till med problem kan de komma i kontakt med någon som säljer. Det är lämpligare att de ägnar sig åt någon aktivitet eller träffas på kommunens fritidsgårdar, säger socialsekreteraren Agneta Persson.
Senast förra helgen uppskattar Johan Nekander att mellan 20 och 30 ungdomar träffades på torget efter midnatt.
Att det blivit en mötesplats nattetid är något som även grannarna märker av.
– Vi får in en hel del klagomål från grannar som störs av mopeder och annat oväsen, säger Johan Nekander.
Samtidigt har en grupp ungdomar uppträtt störande på stadsbiblioteket under höstterminen. Bibliotekschef Jonas Bolding förklarar att problemet accelererat de senaste två veckorna. Förra tisdagseftermiddagen blev det rejält högljutt då en grupp på mellan 20 och 30 ungdomar uppehöll sig i biblioteket under eftermiddagen.
– De är naturligtvis välkomna hit men de men de måste respektera varandra och bibliotekets personal, säger Jonas Bolding.
Enligt Jonas Bolding har ungdomarna betett sig respektlöst mot bibliotekspersonalen som fått ta emot kränkande kommentarer.
Det har även förekommit en del skadegörelse, om än i ringa grad. Sedan förra veckan finns därför en väktare i lokalerna under eftermiddagarna.
– Det är en kortsiktig åtgärd för att markera att vi inte tolererar detta, säger Jonas Bolding.
Johan Nekander hade gärna sett att ungdomarna träffades på kommunens ungdomsgård Café Källan i stället för att umgås på Stortorget. Men där berättar fritidsledaren Kristina Klang att problem med kränkande beteenden gjort att fritidsgården nu kräver att ungdomar ska genomgå en dryg timmes utbildning i bemötande för att få medlemskap.
– Vi har bjudit in en del av de här ungdomarna vid flera tillfällen men de är inte intresserade, säger hon.
Ambitionen från både fältassistenterna och polisens sida är att nu öka sin närvaro på och kring torget.
– Jag kommer att kalla både polisen, elevhälsan och personalen på Källan till ett möte för att hitta gemensamma lösningar på det här, säger Agneta Persson.
Gå till toppen