Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anmälde polisen för tjänstefel

Enligt åklagare Malin Granström var det vittnesuppgifter som gjorde att polisen grep Kenneth Hansson i Slottsparken.

Kenneth Hansson hade åtminstone förväntat sig ett tack för att han gjorde vad varje Landskronit bör när han larmade om brand på Slottscaféet. I stället blev han gripen av polis.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
– Det har funnits andra personer i parken också, men vittnen hade sett honom uppföra sig på ett suspekt sätt, säger hon.
Han har själv berättat att han försökte släcka elden, men att han insåg att han inte skulle lyckas och därför ringde 112.
Hans kläder skickades till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys, under tiden som Kenneth Hansson var fortsatt misstänkt. Kläderna fick han tillbaka först flera veckor senare.
Beskedet om att han inte längre är misstänkt nådde honom för ett par dagar sedan. Förundersökningen är nerlagd eftersom det inte går att bevisa att han har gjort sig skyldig till brott.
Kenneth Hansson upplever att myndigheterna har frihetsberövat honom på felaktiga grunder. Han gjorde därför en polisanmälan om tjänstefel. När den nådde Åklagarmyndighetens riksenhet för polismål omrubricerades den till olaga frihetsberövande. Tre dagar efter att han gjorde anmälan beslutade chefsåklagare Christer Ekelund att inte inleda förundersökning.
– Jag tittar på ingångsvärdena hos polisen. De gör en bedömning på plats utifrån de uppgifter de har. Med facit i hand kan det visa sig att han inte alls är skyldig, men i det här fallet finns ingen anledning att bedöma att poliserna har begått brott med de uppgifter de hade där och då, säger han.
Christer Ekelund säger att det förekommer anmälningar om liknande händelser då och då, liksom det förekommer anmälningar om personer som är misstänkta men aldrig blir åtalade.
– Det är skillnad om polisen griper någon för ett brott som man inte får gripa någon för eller om man omhändertar någon för berusning när personen egentligen inte är särskilt berusad och det är andra skäl som ligger bakom frihetsberövandet. Då kan bedömningen ha varit så felaktig att det kan handla om tjänstefel eller olaga frihetsberövande.
Men annars, menar han, har polisen visst spelrum att gripa personer som sedan visar sig vara oskyldiga. Och personerna får finna sig i det. Har de varit anhållna minst 24 timmar kan de söka ersättning hos Justitiekanslern. Så länge var inte Kenneth Hansson anhållen.
Gå till toppen