Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Påskön är hans nya hem

Påskön eller Rapa Nui som den kallas av öborna har blivit Marcus Edenskys andra hem. Om någon månad är det dags att lämna Ängelholm och återvända dit med hustrun Alicia för att bilda familj och driva en resebyrå.

Den lilla lägenheten i centrala Ängelholm är ett hemma för Marcus och Alicia. Det andra finns på Påskön.
– Jag har ett ben i varje land, två underbara platser som kompletterar varandra, säger Marcus Edensky som hängt upp bilder från Påskön på väggarna och i bokhyllan står miniatyrer av de kända stenstatyerna, moai.
Berättelsen om hur han hamnade på Påskan går tillbaka till 2007. Efter lumpen gav sig Marcus Edensky som många andra ungdomar iväg på en lite längre resa till Thailand. Men det var inte riktigt vad han sökte. Han ville ha mer äventyr och lära sig mer om andra kulturer och lära sig ett nytt språk. Det blev Chile i sju månader och i slutet på den resan besökte han Påskön i drygt en vecka.
– Jag liftade mig genom landet på egen hand, säger Marcus och berättar att han kom i kontakt med mängder av människor i Chile och på Påskön.
Gatumusikant med munspel som instrument och lite jobb här och där, räckte för att klara sig ekonomiskt. Det hände ofta att han blev bjuden hem till människor där han fick sova, annars hade han sitt tält. Så här i efterhand inser han att resan gav honom nya lärdomar i livet. Han hade en frihet och råkade aldrig ut för några allvarliga incidenter. Dessutom lärde han sig prata spanska flytande.
– Jag tror på världens godhet, chansen att det ska hända mig något gott är mycket större än att något hemskt ska hända, säger Marcus Edensky och tillägger.
– Jag kom hem som en helt nya människa och trodde på mig själv på ett helt annat sätt.
Efter det första besöket på Påskön blev Marcus blev nyfiken på kulturen, människorna och språket på ön i Stilla havet. Därför återvände han 2010 och stannade en längre tid.
Han upptäckte att här bodde människor som utvecklat en egen kultur efter att ha levt isolerade i många år. En kultur som håller på att försvinna i takt med att fler turister hittat hit och att folk från fastlandet, det vill säga Chile bosatt sig på ön.
Marcus kom i kontakt med en familj, där man bevarat kulturen och pratade det egna språket. De tog emot honom som en i familjen och numera pratar han det lokala språket, Rapa nui. Dessutom träffade han sin livskamrat, Alicia här. Hon är född och uppvuxen på Påskön.
– Vi gifte oss i februari, säger Marcus och får ett leende tillbaka från Alicia.
Inom några veckor åker de tillbaka till Påskön för att bilda familj och bosätta sig där en stor del av året. De väntar barn och tänker satsa på sitt relativt nybildade företag, en resebyrå som säljer paketresor till företag och privatpersoner.
De vill förmedla sin kunskap om ön som de har ett stort intresse för, både kulturellt och historiskt. Marcus Edensky har även startat en tidning, helt på Rapa nui och den vill han också fortsätta utveckla.
– Jag vill bevara språket och även låta folk läsa det.
Även kulturen hoppas han kunna hjälpa till att bevara och då kanske främst människorna sätt att förhålla sig till varandra. Enligt honom är ursprungsbefolkningen mycket ärliga och har ingen fasad utan säger direkt vad de tycker och tänker. I början uppfattade han det som lite oförskämt och ovant, men nu gillar han det.
– Den delen har jag kommit att förstå och älska. Det är väldigt skönt på något sätt, konstaterar Marcus Edensky.

Marcus Edensky

Ålder: 27 år
Familj: Hustrun, Alicia, Föräldrar och tre syskon i Sverige och en familj på Påskön/Rapa Nui.
Bor: Lägenhet i Ängelholm och hus på Påskön/Rapa Nui
Intressen: Vintillverkning och gitarrspel
Favoritplats på Påskön? Hela ön är fantastisk, det är svårt att välja en.
Tips till långresenärer: Att lära sig lite av språket och använda sig av den kunskapen. Det blir en kedjereaktion.
Läs mer om Påskön: http://www.easterislandtraveling.com/
Gå till toppen