Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemmasnickrat företag blev lyckad satsning

Att vara egen företagare betyder livskvalitet för Tommy Johansson. Nu har det gått tolv år sedan han startade eget på familjegården.

Tommy Johanssons bana som snickare har varit lika rak som den välklippta häcken framför hans verkstad och bostad utanför Viken. Han började på Höganäsbolagets verkstadsskola i mitten av 1970-talet direkt efter grundskolan. Ett lätt val tyckte Tommy:
– Man fick betalt under tiden, jag hade precis gått ut nian så jag tyckte att det lät bra.
Tre år senare var Tommy Johansson färdig verkstads- och möbelsnickare. Han började jobba för en byggmästare i Mölle och sedan på olika byggfirmor. I början av 1990-talet var han med och renoverade den andra våningen på Sofiero som fram tills dess stått stängd och tom. En fönsterhantverkare från Ystad fanns också på plats på slottsrenoveringen och det gav Tommy Johansson en idé.
– Jag tänkte att det kunde vara bra att nischa in sig på något inom branschen och starta egen firma.
Detta sammanföll med att han fick ta över släktgården vid Karlsfältsvägen utanför Viken. Tommy Johansson växte upp på gården som firar 100 år i år och är den tredje generationen som nu bor här. Det gamla stallet som tidigare hyst fyra kor och en häst gjordes om till snickeriverkstad och 1995 slog Tommy upp dörrarna till sin egen snickerifirma med fönster och dörrar som specialitet.
– Mycket har sedan förändrats med tiden. Jag gör även en del renoveringar, bygger kök och badrum på plats. Det är roligt att göra lite av varje och inte bara vara här hemma, och så får man träffa mycket folk.
När han säger lite av varje så är det bokstavligt. Under avdelningen udda uppdrag kan han berätta:
– Jag gjorde en del arbeten åt en äldre man i Viken, en dag frågade han om jag kunde hjälpa honom med något speciellt, att åka och köpa en ny rakapparat till honom.
Det gjorde han gärna.
Ett annat kuriosauppdrag var att få göra ett hönshus till ett äldreboende i Skurup. Tommy tillverkade ett upphöjt hönshus med plats för tre hönor som det skulle vara lätt att komma fram till även med en rullstol.
– Jag satte in ett fönster så att de kunde titta in på hönorna och en lucka för att plocka äggen.
Nu har Tommy Johansson drivit sitt företag i tolv år och har klarat sig igenom fler än en finansnedgång.
– Ja, det har fungerat för mig ändå. Det är främst de stora byggföretagen som blir drabbade. Mindre jobb behöver man alltid ha gjort ändå.
Att ha sitt företag hemma innebär också mindre kostnader och några anställda har han aldrig haft. Rik har han inte blivit på sitt företag, inte på pengar i alla fall.
– Jag är mer en friluftsmänniska, tycker om att vara ute och värderar livskvalitet. Om man startar eget för att bli rik, så jobbar man nog med något annat.

Kullabygdens fönster och dörrhantverkare

Start: 1995
Anställda: Ingen, ett medvetet val
Omsättning: Knappt 1 miljon kronor
Hittas: Karlsfältsvägen 166
Gå till toppen